Google ima još jedan problem s fragmentacijom Androida, a on se nalazi u Aziji

Google ima još jedan problem s fragmentacijom Androida, a on se nalazi u Aziji

Svugdje će, osim na jednom tržištu, vaš Androidni telefon biti opremljen „Google paketom“ znači sadržavat će Gmail, Google Maps, YouTube i druge Google-ove aplikacije. Tržište gdje te aplikacije ne dolaze po defaultu na Androidnom uređaju je, pogađate, kinesko.

Razlog tomu je Android Open Source Platform (AOSP) s koje mnogi kineski trgovci besplatno skidaju sadržaje i na taj način izbjegavaju plaćanje Google Mobile Services (GMS) paketa. Naravno da se Google protiv toga buni, jer ukoliko na uređaju nije prisutan u vidu aplikacija, niti može precizno skupiti podatke, niti sa svojim oglasima može doći do korisnika.

The Information je objavio da Google „poduzima korake ka smanjenju opticaj pametnih telefona koje podržava open-source Android, pošto bi mogli opasno zaprijetiti prihodima od njihovim operacijskih sustava.“ Nadalje se navodi kako će u Google-u pojednostaviti proces certifikacije i distribucije naprednijih verzija Androida i onim manje poznatim proizvođačima mobilnih uređaja, iako je to do nedavno bilo teško za zamisliti.

Idući pritisak s kojim se Google suočava jest onaj koji dolazi od Microsofta, točnije od njihove velikodušne ponude besplatnog korištenja Windows Phone-a za bilo koji uređaj koji je manji od 9 inča. Tako će možda i Google morati učiniti svoje GSM pakete besplatne za korisnike originalnih proizvoda (OEM-ova).