Google bi na svojoj konferenciji mogao najaviti spajanje Androida i Chrome OS

Google bi na svojoj konferenciji mogao najaviti spajanje Androida i Chrome OS
Dražen Tomić, Damir Brkić

Google se na konferenciji 4. listopada priprema predstaviti nešto revolucionarno, a to svakako nisu dva najavljena pametna telefona, Google Home, Daydream VR, Chromecast Ultra ili Wi-Fi ruteri. Svaka čast svim tim proizvodima i uslugama, ali postoji velika mogućnost da se spoje Android i Chrome OS operativni sustavi pod zajedničkim nazivom Andromeda!

Nešto je to o čemu se priča posljednjih mjeseci, posebno otkako Chrome OS podržava Android aplikacije. Time bi Google krenuo u osvajanje dosad nedodirljivog Microsoftovog carstva kojim vlada Windows. No, izgledno je da se Google ravnopravno upusti u bitku jer Microsoftu su ionako vrlo lako oteli primat na tržištu internetskih preglednika, ne daju mu ni blizu tržištu pametnih telefona, a ne treba previše pisati o oglašavanju i internetskoj tražilici. Čak im podosta kolača otimaju i na tržištu kojim vlada Office. Također, žestoka se bitka vodi i u cloud sustavu.

- Prije osam godina (24. rujna, op.a.) smo najavili prvu verziju Androida. Imam osjećaj da ćemo za osam godina razgovarati o 4. listopadu 2016. godine - napisao je na svom Twitter profilu Hiroshi Lockheimer, potpredsjednik Androida, Chrome OS-a i Google Playa.

Upravo te su riječi izazvale pomutnju i potaknule glasine o spajanju dva operativna sustava u jedan. Dosad su one bile tiše i neodređene po pitanju vremena kad bi sve skupa moglo postati službeno, ali ovo sad znači nešto posve drugo.

Imalo bi smisla sve skupa, ne samo zbog ulaska na Windows tržište u nikad snažnijem obliki već bi to značilo i stabilizaciju nestabilnog i posrnulog tržišta tableta. Jer, trenutno su Android tableti poput velikih pametnih telefona i kao takvi nisu korisnicima baš previše zanimljivi, što Googleu u konačnici ne donosi neku zaradu ili vedru budućnost. Spajanjem s Chrome OS to bi bilo ipak bitno bolje.

Sve u svemu, uskoro ćemo doznati postoji li Andromeda!