Globalno privatno bogatstvo u 2016. poraslo za 5,3 posto

Globalno privatno bogatstvo u 2016. poraslo za 5,3 posto
Fotolia

Globalno privatno bogatstvo dodatno je poraslo tijekom 2016. godine, ali privatni bankari morat će se dodatno potruditi kako bi svoje klijente uvjerili da ne odu konkurentima i zadržali njihovu vjernost, te stabilizirali prihode i stopu rasta dobiti. Kratak je to presjek zaključaka koje donosi novo izvješće tvrtke Boston Consulting Group pod nazivom „Global Wealth 2017: Transforming the Client Experience“.

Riječ je o 17. godišnjoj studiji BCG-a, koja pokazuje razvoj privatnog bogatstva iz globalne i regionalne perspektive, bavi se ključnim trendovima u industriji i posebno naglašava mogućnosti digitalne tehnologije u upravljanju bogatstvom i razvoju poslovnih modela koje privatni bankari i ostali koji upravljaju bogatstvom pojedinaca mogu iskoristiti kako bi povećali zadovoljstvo svojih klijenata. Prema izvještaju, globalno privatno financijsko bogatstvo je prošle godine poraslo 5,3 posto na 166,5 bilijuna dolara, prvenstveno zahvaljujući ubrzanom ekonomskom rastu i snažnoj izvedbi velikog broja dioničkih tržišta diljem svijeta.

Rast je bio veći nego 2015. tijekom koje je globalno privatno bogatstvo raslo 4,4 posto. Sve su svjetske regije doživjele rast bogatstva, s tim da je azijsko-pacifička ponovno zabilježila najveću stopu rasta, čak 9,5 posto. Zapadna Europa rasla je skromno, 3,2 posto, djelomice zbog nesigurnosti koju je izazvao Brexit. Do kraja 2017. razina privatnog bogatstva pojedinaca u azijsko-pacifičkoj regiji trebala bi premašiti bogatstvo u zapadnoj Europi, dok bi do 2019., ukupno privatno bogatstvo u toj regiji moglo nadmašiti Sjevernu Ameriku.

Izvještaj govori kako je offshore bogatstvo raslo po 3,7 posto nižoj stopi nego ono koje nije bilo u poreznim oazama, a koje je raslo 5,4 posto. Prošle godine Švicarska je zadržala titulu svjetskog offshore centra s 24 postotnim udjelom, ali se očekuje da bi taj udjel mogao pasti do 2021. godine. Hong Kong i Singapur i dalje su najbrže rastuća offshore središta, prije svega kao omiljena destinacija investitora u azijsko-pacifičkoj regiji, kojoj se predviđa daljnji rast. Dugoročno se očekuje ekspanzija, ali kratkoročno će je usporiti kineska ograničenja na izvlačenje kapitala iz zemlje.

Privatni bankari su u proteklih desetak godina suočeni s osjetnim padom marži i padom povrata ulaganja u imovinu. Iako je određeni broj banaka rezao troškove kako bi se oduprli negativnim trendovima, premali ih je broj uložio u razvoj digitalnih kapaciteta kako bi se prilagodili digitalnom okruženju. Prema izvještaju, kako bi pretekli konkurente, privatni bankari morali bi promijeniti pristup digitalnim tehnologijama i dizajnirati napredna korisnička iskustva, što uključuje besprijekorno korištenje sučelja, front, middle i back officea i svih korisničkih službi.