Globalni tehnološki IPO-i na najnižoj razini u posljednjih deset godina

Globalni tehnološki IPO-i na najnižoj razini u posljednjih deset godina
Fotolia

Prošlu je godinu obilježila najniža razina globalnih IPO-a tehnoloških kompanija. Samo 53 tvrtke svoje su dionice ponudile putem javnih ponuda i u tom procesu prikupile 8,7 milijardi dolara, navodi se u PwC-ovoj analizi. Nakon dvije dobre godine 2016. donijela je pad od 42 posto u broju kompanija i 68 posto u prikupljenim sredstvima. Ipak, iz PwC-a predviđaju kako će 2017. biti osjetno bolja.

Nakon iznimno lošeg početka, druga polovina 2016. donijela je početak rasta globalnih inicijalnih javnih ponuda tehnoloških kompanija te su se do kraja godine brojke gotovo utrostručile u odnosu na prvo polugodište. Unatoč povećanju broja IPO-a, prihodi prikupljeni tim putem osjetno su pali te su na godišnjoj razini prosječno iznosili 165 milijuna dolara, čime se svota izjednačila s onom iz loše 2010. godine. To se dogodilo zahvaljujući izostanku značajnijih ponuda kakve su se događale u 2014. i 2015. Premda je u 2016. najbolji bio treći kvartal s 20 IPO-a, zadnje tromjesečje bilo je razočaravajuće, budući da je tijekom zadnja tri mjeseca prošle godine bilo tek devet javnih ponuda.

Europa je bez Ujedinjenog Kraljevstva imala 10 IPO-a u kojima su tvrtke prikupile 3,7 milijardi dolara. Financijski bi rezultat bio osjetno slabiji da se nije dogodila ponuda dionica sustava za digitalna plaćanja Netsa u kojoj je prikupljeno 2,4 milijarde. Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je imalo devet IPO-a u 2015. i sedam u 2014., u prošloj godini nije doživjelo niti jednu javnu ponudu. To se najvjerojatnije dogodilo zbog neizvjesnosti oko Brexita.

Kina je predvodila s 18 IPO-a tijekom godine u kojima su kompanije prikupile 1,4 milijarde dolara sredstava. Ostatak Azije je imao razočaravajuće rezultate uz nešto bolji rezultat Japana u kojem su provedena tri tehnološka IPO-a. Američko je tržište zabilježilo najveći pad sa svega 16 javnih ponuda u kojima je prikupljeno 1,8 milijardi, znatno manje od 2015. u kojoj su sredstva iznosila 8,4 milijarde. To je najlošiji rezultat američkog tržišta u zadnjih deset godina.

Zbog neizvjesnosti velikih tržišta, poput SAD-a, Kine i Ujedinjenog Kraljevstva, brojni IPO-i su provedeni na domaćim tržištima. Tako je, primjerice, ranije spomenuti Nets svoje dionice odlučio ponuditi i izlistati na burzi u Kopenhagenu. Sektori softvera i internet softvera donijeli su najviše ponuda i novca u 2016. U ukupno 32 javne ponude u tim segmentima, prikupljeno je 4,7 milijardi dolara. Ipak, u odnosu na 2014. i 2015. i ti su segmenti zabilježili velik pad.