SKLONI PROMJENAMA

Generacija Z ima drugačije navike i poslodavci se teško na njih privikavaju

Generacija Z ima drugačije navike i poslodavci se teško na njih privikavaju
Depositphotos

Zaposleni pripadnici generacije Z, odnosno, rođeni između 1997. i 2012., imaju drugačiji odnos sa svojim poslodavcima od starijih generacij, što Oliver Wyman potvrđuje kroz istraživanje u kojem je sudjelovalo 10.000 odraslih osoba iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Konkretnije, vremena rada na jednom mjestu odavno su prošla i pripadnici generacije Z konstantno vrebaju nove prilike. Njih čak 62 posto aktivno ili pasivno traži nove poslove.

Od 2023. generacija Z već čini otprilike 15 posto radne snage u SAD-u i Velikoj Britaniji. Predviđa se da će se do 2031. taj udio popeti na 31 posto, a ispred će biti samo milenijalci. Zato će biti zanimljivo pratiti kako se poslodavci prilagođavaju takvoj stvarnosti gdje su zaposleni skloniji traženju alternativnog posla u usporedbi sa starijim kolegama.

Zanimljivo je i da 45 posto generacije Z ima posao "sa strane", 38 posto je nezadovoljno jer im nije jasno objašnjeno kako mogu napredovati na radnom mjestu i 85 posto ih preferira hibridna ili potpuno remote radna mjesta.

No, nije baš toliko razlika u odnosu na milenijalce, bar kad se govori o traženju novog posla. Što sugerira da su se mlađi zapravo prilagodili stvarnosti u kojoj su sazrijevali. A to je, najčešće, nesigurnost. Ništa ne promatraju kao dugoročno ili trajno rješenje. Zato i 60 posto milenijalaca konstantno traži novi posao, dok to čini 40 posto pripadnika generacije X i 31 posto boomera.

Ali, generacija Z je fleksibilnija i ima dvostruko veće šanse pronaći posao koji traži. Samo, zašto se točno traži novi posao? Postoje odgovori i na to.

Među zaposlenima generacije Z, 37 posto se osjeća nedovoljno plaćeno za količinu sati koje rade, u usporedbi s 29 posto radnika koji nisu pripadnici generacije Z. Utvrđeno je da žene generacije Z imaju gotovo 60 posto veću vjerojatnost da će napustiti posao u potrazi za boljom plaćom nego muškarci generacije Z.

Osim što neprestano traže bolju plaću, pripadnici generacije Z žele i ranije u mirovinu. Gledajući prosječne podatke iz SAD-a i Velike Britanije, idealna dob za umirovljenje generacije Z je 54 godine, ali većina realno ne očekuje da će biti umirovljeni prije 60.

U konačnici, generaciju Z je važno promatrati jer je ona najrazličitija, najobrazovanija i tehnološki najpametnija generacija u povijesti. Kako žele raditi postat će sve važnije za poslodavce da razmotre kako bi ih zadržali.