UMJETNA INTELIGENCIJA

GenAI može premostiti jaz u očekivanjima potrošača

GenAI može premostiti jaz u očekivanjima potrošača
Depositphotos

Maloprodajno okruženje prolazi kroz transformaciju, potaknuto promjenama u preferencijama potrošača i napretkom novih tehnologija. Prema nedavnoj studiji IBM Institute for Business Value, današnji pronicljivi kupci očekuju prilagođeno putovanje u kupnju, zajedno s praktičnošću izbora proizvoda, detaljnim informacijama, različitim načinima plaćanja i besprijekornom integracijom iskustava u trgovini i na mreži koja zadovoljavaju njihove pojedinosti preferencije.

Generativna umjetna inteligencija može pomoći u rješavanju ovih očekivanja, stvarajući maloprodajna okruženja koja su intuitivna i unificirana kao i fino prilagođena individualnim potrebama. Studija je ispitala gotovo 20.000 pojedinaca diljem svijeta, otkrivajući nezadovoljstvo iskustvima s maloprodajom. Samo 9 posto ispitanih potrošača reklo je da su zadovoljni kupnjom u trgovini, a samo 14 posto je zadovoljno kupnjom na mreži.

Tehnologija bi mogla igrati ključnu ulogu u poboljšanju ukupnog iskustva kupnje. Većina anketiranih potrošača (59 posto) izjavila je da bi željeli koristiti AI aplikacije dok kupuju, a 4 od 5 potrošača koji nisu koristili tu tehnologiju za kupnju izjavili su da su zainteresirani da je isprobaju, uključujući istraživanje proizvoda (86 posto), traženje ponuda (79 posto) i služba za korisnike (82 posto). Personalizacija i ciljane ponude predstavljaju prilike za trgovce, pri čemu je 52 posto ispitanih potrošača zainteresirano za primanje informacija, oglasa i ponuda od trgovina koje su relevantne za njihove specifične interese.

Ipak, ostaje jasan jaz u zadovoljstvu za trenutačne anketirane korisnike pomoćnika umjetne inteligencije. Samo otprilike jedna trećina ispitanih potrošača koji su koristili virtualne pomoćnike zadovoljna je iskustvom, a gotovo 20 posto bilo je toliko razočarano da više ne žele koristiti virtualne pomoćnike, što ukazuje na neusklađenost između trenutne tehnološke ponude i očekivanja kupaca.

Osim poboljšanja korisničkog iskustva i pomaganja maloprodajnim zaposlenicima da bolje ispune očekivanja kupaca, umjetna inteligencija ima važnu ulogu pozadinskog ureda u cijeloj industriji. Cilj rješenja utemeljenih na umjetnoj inteligenciji je riješiti složenost poslovnih procesa izravne isporuke u trgovinu i upravljanje portfeljem proizvoda.

Nova rješenja bila bi osmišljena kako bi pomogla CPG tvrtkama, veleprodajnim distributerima i trgovcima na malo učinkovitije upravljati asortimanom na razini trgovine, poboljšati distribuciju proizvoda i potaknuti inkrementalni prihod korištenjem umjetne inteligencije i genske umjetne inteligencije za poboljšanje planiranja i izvršenja prijevoza, optimizaciju asortimana na razini trgovine, i automatizirati poravnanje naloga. Potrošački sektor spreman je prihvatiti ovu disruptivnu tehnologiju: 42 posto izvršnih direktora za maloprodaju i 59 posto izvršnih direktora za potrošačke proizvode očekuje da će umjetna inteligencija — uključujući gensku umjetnu inteligenciju, duboko učenje i strojno učenje — biti tehnologija koja najbolje može dati željene rezultate u sljedećem razdoblju. tri godine.