VRIJEME UMJETNE INTELIGENCIJE

GenAI će povećati marketinšku produktivnost za više od 40 posto do 2029.

GenAI će povećati marketinšku produktivnost za više od 40 posto do 2029.
Depositphotos

Novo istraživanje International Data Corporation (IDC) pokazuje da će primjena generativne umjetne inteligencije (GenAI) na niz marketinških zadataka poduzeća rezultirati procijenjenim povećanjem produktivnosti od više od 40 posto do 2029. godine.

"U sljedećih pet godina GenAI će napredovati do točke u kojoj će obavljati više od 40 posto posla specifičnih marketinških uloga", rekao je Gerry Murray, direktor istraživanja, IDC-ova praksa Enterprise Marketing Technology. "Zbog brze evolucije mogućnosti GenAI-ja, voditelji marketinga morat će pripremiti svoje osoblje za temeljne promjene uloga, vještina i organizacijske strukture."

Kako bi izračunao potencijalni utjecaj mogućnosti GenAI-ja na marketing, IDC je modelirao rad 24 ključne marketinške uloge u pet glavnih kategorija posla – upravljanje i planiranje, robna marka i kreativne usluge, kampanja i angažman, analitika i izvješćivanje i ostalo. Zatim je IDC procijenio koliko se svake kategorije posla može delegirati GenAI-ju u sljedećih pet godina. U kombinaciji s brojem osoblja i potpuno učitanim procjenama troškova, IDC je zatim izračunao učinak na produktivnost usvajanja GenAI-ja u velikom marketinškom timu.

Rezultati pokazuju da će GenAI moći podnijeti više od 40 posto zajedničkog rada marketinških timova i potencijalno 100 posto specifičnih marketinških zadataka. Iako će se prednosti primjene GenAI-ja na marketinške zadatke razlikovati ovisno o tvrtki ovisno o broju pojedinaca povezanih sa svakom ulogom i rasponu plaća u organizaciji, dobici u produktivnosti (kao postotak posla) nude snažne smjernice za marketinške timove svih veličina .

Kako bi pripremili svoje organizacije da iskoriste prednosti GenAI-ja, IDC preporuča kupcima tehnologije da poduzmu sljedeće korake:

  • Ocijenite širinu i dubinu diskretnih slučajeva upotrebe koje dobavljači podržavaju danas iu budućnosti, jer će se slučajevi upotrebe izravno pretočiti u poslovne rezultate i stvoriti snažnu ekonomsku opravdanost ulaganja.
  • Kupci bi se također trebali usredotočiti na to koliko učinkovito dobavljačeva arhitektura, alati i servisni resursi ubrzavaju putovanje prema tom planu korištenja.
  • Odredite razinu infrastrukture potrebne za podršku svakoj vrsti posla.
  • Implementirajte AI mogućnosti od podatkovnog sloja prema gore, a ne od sloja automatizacije zadataka prema dolje. Svaka instanca GenAI-ja u komercijalnom poduzeću trebala bi dijeliti zajedničke usluge za podatke, upravljanje, sigurnost i tako dalje.
  • Pripremite osoblje (i organizacije) za temeljne promjene posla, koje mogu zahtijevati usavršavanje, reorganizaciju, ukidanje nekih naziva poslova, proširenje drugih naziva poslova i stvaranje potpuno novih putova karijere.
  • Pripremite svoje podatke. Organizacije koje nemaju čiste, upravljane skupove podataka u stvarnom vremenu neće moći u potpunosti iskoristiti ovu novu generaciju marketinške tehnologije.