Gartner: VR i AR hardver ostvarit će dobre prodajne rezultate u 2016. i 2017.

Gartner: VR i AR hardver ostvarit će dobre prodajne rezultate u 2016. i 2017.
Dražen Tomić, Damir Brkić

Virtualna i proširena stvarnosti, ili skraćeno VR (Virtual Reality) i AR (Augmented Reality), više se ne smatraju novom ili nadolazećom tehnologijom već trendom koji će uskoro pomesti tržište. Prema Gartneru, ove će se godine isporučiti 1,4 milijuna VR i AR uređaja, što je deset puta više od 140 tisuća u prošloj godini.

Trend rasta nastavit će se i dogodine, a prognozirane isporuke su na 6,3 milijuna uređaja. Ipak, ostaje i opaska da VR i AR neće kod korisnika biti prihvaćeni tako brzo i snažno kao što su bili pametni telefoni, no rast se neće moći zanemariti. Stoga, Gartner napominje da će ipak VR i AR ostati ponajviše dio poslovnog tržišta, a nešto manje dio komercijalnog tržišta u globalu.

Naravno, razlog su cijene, no kad padnu u 2018. godini svejedno će i dalje 25 posto tržišta činiti poslovni korisnici, kojima će VR i AR prvih godina biti mnogo potrebniji nego privatnim korisnicima, čiji je prvenstveni cilj zabava. A za tako nešto ipak se teško izdvajaju sredstva u mjeri koju zahtjevaju VR i AR uređaji.

Naime, da bi sve radilo kako treba, bit će potrebno imati moderan PC, laptop ili igraču konzolu, odnosno premium pametni telefon, phablet ili tablet. Ukratko, oni dubljeg džepa će si priuštiti ove uređaje i to će ponajprije biti gameri. To jedva čekaju PC proizvođači, ali i proizvođači konzola. Točnije, da se Gartnerove prognoze obistine jedva čekaju Oculus/Facebook, HTC, Sony, Microsoft i Samsung.

Sve moćni proizvođači s moćnim uređajima. Oculus/Facebook od ožujka ove godine nudi Rift VR, HTC će od 29. veljače omogućiti prednarudžbe za Vive VR, a Sonyjev PlayStation VR i Microsoftov HoloLens AR bit će na tržištu krajem godine.

Samsung je jedini u ovom društvu čiji se Gear VR već može kupiti, što daje južnokorejskoj kompaniji početnu prednost, no u situaciji kad se čeka još pet milijuna novih korisnika da kupe neki od uređaja, to i nije nešto za što se Samsung može toliko hvatati. Naime, konkurencija će sigurno obaviti svoj dio posla po pitanju promocije, a Sony i Microsoft sigurno imaju "zakaparene" PlayStation i Xbox korisnike.