GALERIJA: Novi EOS 7D Mark II - stvoren za brzinu

GALERIJA: Novi EOS 7D Mark II - stvoren za brzinu
Dražen Tomić, Damir Brkić

Počela je Photokina 2014, a jedna od definitivnih zvijezda svakako je i novi Canon EOS 7D Mark II koji je utemeljen na performansama čuvenog EOS-a 7D koji je vodeći u klasi te uz korištenje tehnologija koje se mogu pronaći u Canonovoj perjanici, profesionalnom fotoaparatu EOS-1D X, ovaj fotoaparat stvoren je za brzinu, a zahvaljujući izuzetnoj snazi i performansama nudi fotografima slobodu koja im omogućuje slikanje akcije koja se neprekidno mijenja.

Potpuno rekonstruiran i redizajniran, EOS 7D Mark II nudi sve performanse svog prethodnika - ali i mnogo više od toga. „Stvoren za najbrže trenutke u životu, fotoaparat može zabilježiti nevjerojatnih 10 slika u sekundi (frames per second - fps) bez smanjivanja razlučivosti. Zajedno s novim križnim sustavom za automatsko fokusiranje (AF) u 65 točaka  i dva procesora DIGIC 6, EOS 7D Mark II postavlja novo mjerilo za brzinu i snagu“, tvrde u Canonu.

Pojašnjavaju da je taj fotoaparat stvoren da pomogne zabilježiti savršene trenutke u izuzetnoj kvaliteti i može se pohvaliti novim APS-C CMOS senzorom razlučivosti 20,2 megapiksela s nativnim rasponom ISO razine 100-16 000, proširivo do ISO razine 51 200. S naprednim RGB+IR senzorom za mjerenje visoke razlučivosti od 150 000 piksela te inovativnim otkrivanjem podrhtavanja, EOS 7D Mark II omogućuje slikanje fotografija sa savršenom ekspozicijom, tvrde u Canonu.

EOS 7D Mark II jednostavno je izvrstan u situacijama koje se odvijaju velikom brzinom, bilježeći nevjerojatnih 10 slika pune razlučivosti u samo jednoj sekundi. To može dijelom zahvaljujući novodizajniranom zatvaraču i mehanizmu za zrcala, a krasi ga i nevjerojatna trajnost zatvarača od 200 000 okidanja.

Nevjerojatno brz odziv uparen je s isto tako nevjerojatno brzim sustavom za automatsko fokusiranje (AF) sa 65 točaka, nudeći osjetljivost i izdržljivost bez kompromisa te omogućujući fokusiranje na predmete fotografije nevjerojatnom preciznošću. Taj je fotoaparat opremljen jednim od najboljih AF sustava u klasi -  svaka točka za automatsko fokusiranje je križna, sa središtem koje nudi dvojno križno fokusiranje pri otvoru blende od f/2.8 i vrijednosti ekspozicije -3, omogućujući nenadmašnu preciznost u svim svjetlosnim uvjetima i za sve fotografirane predmete. EOS 7D Mark II omogućuje da prilagodite AF sustav pomoću izbornika sličnog onome na fotoaparatu EOS-1D X, koji nudi slobodno podešavanje osjetljivosti i praćenja objekata. Nova zasebna poluga za promjenu načina automatskog fokusiranja omogućuje trenutno prebacivanje između različitih načina, a da pritom ne morate maknuti pogled s tražila.

Osim novog 7D Mark II, Canon je predstavio i PowerShot G7 X koji se pridružuje popularnom modelu PowerShot G1 X Mark II u Canonovoj rastućoj seriji kompaktnih fotoaparata. Kako potražnja za vrhunskim kompaktnim kamerama s velikim senzorom raste, Canon će dodatno osnaživati svoju ponudu u ovom segmentu razvijanjem modela opremljenih velikim senzorima i objektivima s velikim zumom. PowerShot G7 X -  zahvaljujući CMOS senzoru vrste 1.0 s pozadinskim osvjetljenjem razlučivosti 20,2 megapiksela - nudi nenadmašnu kreativnost u stilu DSLR-a i slobodu slikanja fotografija u svakoj situaciji na kojima će vam zavidjeti.

Tu su i novi objektivi EF-S 24mm f/2.8 STM Canonov je prvi plosnati 24-milimetarski EF-S objektiv - dizajniran da bude lagan i prenosiv, savršen je za bilježenje ljepote gradova na putovanjima ili za nenapadno fotografiranje dragih osoba na društvenim događajima. Došao je i EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM novi je zum-objektiv žarišne duljine 24-105 mm. Stvoren je za optimalne performanse u kombinaciji s Canonovim DSLR fotoaparatima punog kadra te nudi višenamjenski raspon zuma za bilježenje različitih vrsta scena uz dodatnu prednost tihog, glatkog fokusiranja zahvaljujući mehanizmu STM i tehnologiji stabilizacije slike, tvrde u Canonu.

Jedan od najzanimljivijih svakako je i EF 400mm f/4 DO IS II USM Canonov je najnoviji super-teleobjektiv, idealan za fotografe koji trebaju kompaktan i lagan objektiv bez kompromisa u dometu. Opremljen je Canonovom jedinstvenom difrakcijskom optikom treće generacije i posve redizajniranom optičkom strukturom za zadivljujuće rezultate, bez obzira slikate li divlje životinje, sportske događaje ili fotografije za novinske vijesti, ističu u Canonu.

Canon je danas predstavio nove mogućnosti svoje usluge za upravljanje fotografijama u oblaku irista. Ažuriranja su dio sljedeće faze u razvoju ove platforme koja je prvi put predstavljena u lipnju. S mnoštvom unaprijeđenih značajki, uključujući novodizajnirano korisničko sučelje optimizirano za tablete, mogućnost stvaranja vlastitih fotoknjiga izravno iz iriste te integraciju s Canonovim fotoaparatima koji podržavaju Wi-Fi, ova ažuriranja iristu čine još povezanijom i lakšom za korištenje nego dosad.

Od prosinca 2014. osvježena platforma bit će spremna za različite uređaje i kompatibilna s velikim brojem najpopularnijih tableta koji koriste iOS i Android. Korisničko sučelje poboljšano je da bi sve funkcije koje nudi irista bile dostupne na tabletu te je optimizirano za podršku različitih veličina zaslona za upravljanje kolekcijama slika dok ste u pokretu.

Canon razvija i uređaj za pohranu fotografija radnog naziva Cross Media Station koji je zasnovan na novom konceptu, a korisnicima će omogućiti da na jednostavan način uživaju u fotografijama visoke kvalitete i videozapisima zabilježenim digitalnim fotoaparatima.

Korištenjem tehnologije NFC slike i filmovi s fotoaparata mogu se jednostavno prenijeti na Cross Media Station, a nakon toga ih je moguće u visokoj kvaliteti pregledavati na televizorima. Kada je Cross Media Station spojen na mrežu, omogućuje korisnicima da jednostavno podijele fotografije i filmove te ispišu fotografije putem pisača, a nudi i razne druge mogućnosti. Točne specifikacije, cijene, datum izlaska na tržište i ostali detalji o ovom uređaju bit će objavljeni naknadno.