Free shipping s eBaya sada ćete Hrvatskoj pošti svejedno platiti 4,5 kuna

Free shipping s eBaya sada ćete Hrvatskoj pošti svejedno platiti 4,5 kuna
Fotolia

Ako ste dosad naručivali proizvode sa internet trgovina kao što je eBay, Aliexpress, Etsy i slični, a pritom je prodavač naznačio opciju Free shipping, od ovog tjedna to više ne znači da poštarinu nećete plaćati.

Iz Hrvatske pošte ističu kako zbog sve većeg broja kupnji u inozemnim internetskim trgovinama bilježe rast prometa „malih paketa“ te žele upoznati korisnike s načinima naplate uručenja malog paketa.

U međunarodnom poštanskom prometu, u okviru dostave pismovnih pošiljki do dva kilograma težine postoji i usluga koja se zove  „small package“, odnosno „mali paket“. Za „male pakete“ je poštarina u polazištu niža od ostalih pismovnih pošiljaka i stoga se trgovci/pošiljatelji češće odlučuju za tu vrstu pošiljaka. Hrvatska pošta pak nema utjecaja koju će vrstu pošiljke trgovac/pošiljatelj odabrati.

Ukoliko je pošiljatelj iz inozemstva, bez obzira šalje li robu iz zemalja EU ili ostalih zemalja u svijetu, odabrao vrstu pismovne pošiljke „small package“, a što je vidljivo s oznake na adresnoj strani pošiljke Hrvatska pošta prilikom uručenja takve pošiljke od primatelja naplaćuje 4,50 kune.

Sukladno važećem cjeniku isti iznos od 4,50 kune za uslugu uručenja Hrvatska pošta naplaćuje bilo pri uručenju na adresi primatelja ili prilikom uručenja „malog paketa“ u poštanskom uredu.

Na ovaj se način, ističu iz Hrvatske Pošte, izjednačila naplata uručenja malih paketa kako onih uručenih na adresi primatelja tako i onih koji se uručuju u poštanskim uredima uz predočenje obavijesti o prispijeću.