Fragmentacija Androida i dalje problem

Fragmentacija Androida i dalje problem

Ako želimo definirati fragmentaciju kao pojam, onda možemo istaknuti kako fragmentacija tehnologije ima tri osnovna  oblika u organizaciji - tehnologija proizvoda, tehnologija procesa i informacijska tehnologija. Posebno treba naglasiti kako je svaki od ta tri oblika nezavisan od drugoga.

Android ima problem fragmentacije, a fragmentacija Android tržišta može se promatrati s jedne strane kao prednost za korisnike, dok pak s druge strane ima mane. Ono što je najveći problem su aplikacije. Naime, nije lagano napraviti aplikacije koje su u funkciji za cijeli Android ekosistem. Tu programeri nalaze na teškoće i zato im Android nije baš previše popularan zbog toga.

Što se tiče dobre strane fragmentacije, korisnicima su na raspolaganju veliki broj opcija koje mogu odabrati. Zanimljivost Androida je da se on koristi na izuzetno puno različitih uređaja koji su napravljeni od raznih tvrtki. Uređaji koji imaju najjače performanse i oni koji nisu toliko jaki (stariji uređaji) lansiraju se  sa najnovijom verzijom Androida.

Nije tajna kako najveću odgovornost za fragmentaciju Android sustava snose proizvođač uređaja, proizvođači procesora i operateri. Što se ustvari događa - neki puta ( bez previše objašnjenja) nema ažuriranja softvera za one modele uređaja koji se nalaze u prodaji na novu verziju sustava.

Drugi problem je što je proces sam  nadogradnje vrlo „mukotrpan“ i dugačak. Google je uveo i neka nova pravila koji sami proizvođači i nisu baš s osmijehom primili. Pravilo koje je Google donio je da proizvođači uređaja ne smiju na tržište izbacivati nove uređaje ako nemaju namjeru koristiti  4.2 Jelly Bean softver ili neki viši sustav.

Od prošlog tjedna minimalna verzija koja je preporučena je 4.3. Bez te verzije nema Chrome, YouTube, Google Maps, Gmail, Google Earth, Google Play Store,Google Translate, Google Search i ostalih popularnih aplikacija.