Fina GS zaslužila ISO 31000:2009 kao potvrdu upravljanja rizicima

Fina GS zaslužila ISO 31000:2009 kao potvrdu upravljanja rizicima
Ilustracija

Fina gotovinski servisi postali su prva kompanija u Hrvatskoj koja je implementirala i potvrdila sukladnost sustava upravljanja rizicima s međunarodnom normom ISO 31000:2009 i to uz konzultantsku pomoć tvrtke Trilix koja je dio Span grupe.

Predsjednik Uprave Fine GS Vedran Sabol istaknuo da Fina GS kao lider u segmentu pružanja sigurnosno logističkih usluga, implementacijom sustava upravljanja rizicima postavlja nove, više standarde u pružanju usluga, ali i izazov ostalim kompanijama u Hrvatskoj na području upravljanja rizicima.

Slijedeći svoju strategiju stalnog unaprjeđenja i inovativnosti poslovanja Fina GS je postala prva kompanija u Hrvatskoj, koja je implementirala sustav upravljanja rizicima sukladan međunarodnoj normi ISO 31000:2009 te potvrdila njegovu sukladnost s ISO 31000 kod certifikacijske kuće SGS, pojašnjava Sabol.

Istaknuo je kako je zahtjev za sustavnim upravljanjem rizicima prepoznat kao jedan od ključnih pokretača i trendova kako vanjskog tako i unutarnjeg okruženja na koji je Fina GS primjereno odgovorila kao što je i do sada prepoznavala prednosti uvođenja sustava upravljanja i do sada se certificirala prema normama ISO 9001:2008, ISO 14001:2004, OHSAS 18001:2007 i ISO 27001:2013.

Potvrdom sukladnosti sustava upravljanja rizicima s normom ISO 31000:2009 prema riječima g. Vedrana Sabola Fina GS je osigurala dodatnu vrijednost svojim uslugama i sadašnjim i budućim klijentima i svim poslovnim partnerima pružila dodatna jamstva da su rizici upravljani, a sigurnost i zahtjevi klijenata na prvom mjestu.

Direktor SGS Adriatica Marinko Ukropina, je uručujući potvrdu sukladnosti čestitao na uspjehu i naglasio da je Fina GS prva u Hrvatskoj ali i u regiji prepoznala prednosti implementacije zahtjeva norme ISO 31000 čime je još jednom dokazala da je korak ispred drugih te zahvalio na odabiru SGS Adriatica kao certifikacijske kuće koja je provela postupak potvrde sukladnosti. Provjera je potvrdila  da je stupanj performansi sustava upravljanja  rizicima  u skladu sa zahtjevima norme i da pokazuje sposobnost sustava da sistematično postiže odgovarajuće zahtjeve upravljanja rizicima za proizvode i usluge u okviru područja primjene, politike i ciljeva organizacije.

Prema riječima Renata Biondić, voditeljica projekta i risk manager Fine GS, koja je posebno istaknula Trilix, implementirani sustav upravljanja rizicima Fini GS pruža mogućnost predviđanja izmijenjenih okolnosti, uočavanja neizvjesnosti, prijetnji i prilika te pravovremenu i primjerenu reakciju na njih te da je upravljanje rizicima dio odgovornosti za upravljanje i sastavni dio upravljačkih, poslovnih i potpornih procesa, uključujući i strateško planiranje, upravljanje projektima i procese upravljanja promjenama.

Primjenjiv je na svim razinama upravljanja, rukovođenja, strategije, operacija, procesa, funkcija, odluka, projekata, usluga i imovine organizacije.

„Upravljajući rizicima na sustavan način Fina GS povećava vjerojatnost ostvarenja svojih ciljeva, poboljšava odnose s unutarnjim i vanjskim zainteresiranim stranama i povjerenje u performanse svojih procesa, odluka i usluga. To uključuje zaposlenike, kupce, korisnike, vlasnike, vjerovnike, dobavljače, državne institucije i širu zajednicu“, ističe Biondić.

„Kroz proces edukacije i implementacije norme ISO 31000:2009 su Fina GS, konzultantska kuća Trilix te SGS Adriatica koja je pružala usluge edukacije i potvrde sukladnosti sustava, stvorili znanja i iskustvo, dokumentaciju i metodologiju implementacije sustava upravljanja rizicima sukladnu zahtjevima norme ISO 31000:2009. Na osnovi tih znanja i iskustva pokrenut je zajednički poduzetnički pothvat „Centar kompetencija upravljanja rizicima“ putem kojeg će svim zainteresiranim stranama: kompanijama, državnim i javnim institucijama i organima pružati usluge stjecanja i prijenosa znanja, podizanja svijesti o potrebi upravljanja rizicima, procjene stanja sustava i implementaciju sustava upravljanja rizicima u poslovanje organizacija“, zaključila je Biondić.