Facebook napao EU i istragu o privatnosti

Facebook napao EU i istragu o privatnosti
Antonio Jularić

Facebook je oštro reagirao na odluku EU da se istraži zaštita privatnost, koju po europskim regulatorima, Facebook krši u raznim EU zemljama. Richard Allan je Facebookov potpredsjednik odbora za javnu politiku u Europi i tvrdi kako mnoge zemlje koje sada istražuju Facebook u Europi praktički potkopavaju europski zakon te bi mogle povrijediti mnoge Facebook korisnike.

On traži od Europske unije da odustane od svih tih istraga te da će s takvim načinom uništiti inovativnost i ekonomiju. Nacionalna regulativa predstavljati će ozbiljne prepreke, troškovi Facebooka će se povećati, a ljudi u Europi bit će svjedoci kako nove značajke dolaze puno sporije ili možda uopće neće doći, analizira Richard Allan.

Njega još brine to što će najveće žrtve biti manje europske tvrtke. Nije tajna kako su mnoge EU zemlje u sukobu sa Facebookom te da žele uvesti određene propise o tome kako se Facebook treba ponašati u eurozoni. Francuska, Španjolska i Italija pokrenule su istrage o prikupljanju korisničkih podataka od strane Facebooka te ih zanima na koji način Facebook barata sa svim tim informacijama, pogotovo preko svojih drugih servisa kao što je Instagram.

Ne treba biti vidovit pa da se ustanovi kako će Facebook dobiti milijunske kazne ako se utvrdi da krši zakon privatnosti. Facebook ima svoje europsko sjedište u Irskoj i iz te zemlje je poručio kako pojedine zemlje EU nemaju pravo istraživati samo tako "određeni biznis" te da to nije u okviru prava EU.

No, pojedine EU zemlje imaju svoje zakonske regulative i standarde, a čini se kako će potrošač biti taj koji će na kraju izvući deblji kraj. Tko zna kako će sve ovo završiti i na koji će se način Facebook izboriti za svije "ja" u svemu ovome. Neke europske zemlje nemaju namjeru popustiti i izgleda da su odlučile da idu do kraja.

Facebook se boji upravo toga - da EU pušta svaku svoju članicu da postupa po svojim regulativa. Google također ima velikih problema sa EU zakonima, a dominacija u pretraživanju mogla bi im donijeti kaznu od 6,6 milijardi dolara. Američke tvrtke očito proklinju Europu i njezin pravni sustav....