Facebook kažnjen sa 110 milijuna eura zbog zavaravanja regulatora

Facebook kažnjen sa 110 milijuna eura zbog zavaravanja regulatora
Fotolia

Najveća svjetska društvena mreža zaradila je kaznu Europske unije od 110 milijuna eura. Facebook je kažnjen zato što je 2014. godine, tijekom revizije njihove kupovine WhatsAppa, zavarao predstavnike regulatornih tijela.

Iako su zavaravali regulatore, Facebooku neće biti osporena dozvola spajanja s WhatsAppom na europskom tržištu. Razlog tomu je što ta njihova prevara nije utjecala na donošenje konačne odluke niti je otkrivanjem djela došlo do nekih značajnih činjeničnih promjena.

"Ova kazna šalje jasan signal tvrtkama da se moraju poštovati sva pravila Europske unije po pitanju spajanja tvrtki, uključujući i obvezu pružanja preciznih i istinitih informacija", izjavila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margethe Veastager. Ona je dodala kako je suradnja s tijelima EU Facebooku donijela manju kaznu od očekivane.

Vestager je tražila istragu Facebooka nakon što je u kolovozu prošle godine tvrtka omogućila svojoj oglašivačkoj platformi da uzima podatke s WhatsAppa i koristi ih za oglašavanje na Facebooku i Instagramu. Tijekom preuzimanja 2014. tvrdili su da tako što tehnički nije moguće napraviti, ali su to ipak učinili prošle godine. Pod pritiskom britanskog pravosuđa prošle su godine pristali da ne uzimaju podatke korisnika s WhatsAppa kako bi ih dalje koristili. Tvrde kako propust prilikom revizije nije bio namjeran te smatraju da je ovom kaznom sve riješeno i na nju se neće žaliti.

Tijela EU također su izvijestila kako bi tvrtka Altice mogla zaraditi ogromnu kaznu zbog provođenja spajanja prije odobrenja regulatora. Tvrtka je prošle godine već zaradila kaznu od 80 milijuna eura u Francuskoj zbog preranog spajanja s tamošnjim operaterom SFR. Sada se ponavlja slična priča u Portugalu gdje je Altice preuzeo operatera PT Portugal.

Europska komisija sumnja da je spomenuta tvrtka pokrenula proces spajanja čak i prije nego je zatražila dozvolu od regulatora. Cijeli je posao obavljen tijekom 2015. godine i konačna odluka o kazni neće poništiti to preuzimanje. Altice bi mogao sada dobiti drakonsku kaznu zbog opetovanog nepridržavanja odredbi koja bi mogla dosegnuti čak 10 posto njihove ukupne godišnje prodaje u svijetu.

Europska komisija sumnja da je ugovor o preuzimanju stavio Altice u poziciju da ima pravo glasa u upravi PT Portugala prije nego je zatraženo i provedeno mišljenje regulatora. U Alticeu se ne slažu s tom odlukom te su već najavili kako će uputiti dopis Europskoj komisiji o cijelom slučaju.