EU treba hrvatske informatičare

EU treba hrvatske informatičare
Dražen Tomić

Prilika i prijetnja za domaće IT tržište rada je potreba u Europskoj uniji za čak 900 tisuća IT stručnjaka. Kvalitetnim radom i obrazovanjem može se odgovoriti na takve potrebe stvaranjem snažne domaće IT scene, a jedan od načina je i uključivanje Hrvatska u projekt „e-Skill for Jobs 2014“ za poticanje interesa prema ICT zanimanjima.

Inicijativa e-Skills for Jobs 2014, financirana od Europske komisije, ima za cilj popularizirati ICT zanimanja, a održavat će se tijekom čitave 2014. godine, najavljeno je danas na tiskovnoj konferenciji.

Glavni partneri projekta su Europska komisija, Hrvatska udruga poslodavaca, CISEx, MojPosao, Hrvatski zavod za zapošljavanje, paneuropska Udruga Leading Learning Partners, MultiPlus Card, Udruga darovitih informatičara Rijeke, Visoko učilište Algebra - visoka škola za primijenjeno računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Microsoft.

Ovaj projekt Europske komisije direktno je potaknut najnovijim analitičkim procjenama nedostatka čak 900.000 ICT stručnjaka u EU do kraja 2015. godine, izazvanog sve manjim interesom mladih za inženjerska zanimanja. Zajedno s inicijativom „Grand Coalition for Digital Jobs“, riječ je o jednoj od značajnijih aktivnosti potpredsjednice Europske komisije, gđe Neelie Kroes, kroz čak tri europska direktorata - DG Connect, DG Enterprise & Industry i DG Employment, Social Affairs and Inclusion.

„Digitalna zanimanja su dobar put ka rješavanju nezaposlenosti u Europi, pa i Hrvatskoj. ICT sektor nudi dobre mogućnosti zapošljivosti te je prilika za razvoj karijere mladih ljudi, a s druge strane Europi je bitno držati korak sa svijetom. Primjerice SAD i Kina su zemlje koje mnogo ulažu u razvoj ICT sektora. Kako bi se ICT sektor pokrenuo, neophodni su obrazovani ljudi i stoga je bitno motivirati  i potaknuti ih da se educiraju u tom smjeru“, objašnjava je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

ICT sektor je u cijelom svijetu prepoznat kao jedan od najvažnijih pokretača održivog gospodarskog razvoja i kao jedan od ključnih elemenata u stvaranju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti. Informacijske i komunikacijske tehnologije, a napose razvoj softvera i računalne usluge, iznimno su potentna industrijska grana koja je u zadnjih pet kriznih godina ostvarila rast izvoza od čak 78 posto, riječi su Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatskog predstavnika u Upravnom odboru ovog projekta. O propulzivnosti tog sektora govori i činjenica kako je vrijednost izvoza računalnih usluga i softvera krajem 2012. godine dosegla 1,065 milijardi kuna, a istovremeno, zaposlenost u sektoru računalnog programiranja porasla je za 20 posto.

„Inicijativa e-skills for Jobs“ ključ je za otvaranje novih radnih mjesta u Hrvatskoj. U zemlji  s više od 358.000 nezaposlenih, inicijativa pruža mladim ljudima mogućnost upoznavanja i približavanja svijetu rada u jednoj  od najpropulzivnijih industrija današnjice. ICT je područje koje iznova dokazuje kako može potaknuti i realizirati investicije, otvarati radna mjesta i stvarati nove vrijednosti i izvozne potencijale. U tom smislu, ciljevi koje predstavnici ICT sektora i Vlade moraju jasno postaviti su povećanje izvoza za dodatnih 50 posto i povećanje zaposlenosti u razvoju softvera tj. računalnog programiranja za 20 posto do kraja 2015. godine“, rekao je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca i hrvatski predstavnik u Upravnom odboru ovog projekta.

Kako bi se pripremilo plodno tlo za rast, neophodno je kontinuirano educirati ICT buduće stručnjake, za kojima sve više raste potreba kako na našem, tako i na europskom i svjetskom tržištu. Zato će aktivnosti i događanja u sklopu e-Skills for Jobs inicijative biti usmjereni na informiranje učenika, studenata, mladih stručnjaka, poduzetnika, poslodavaca te kreatora politika o nizu mogućnosti koje se nude kroz profesionalno bavljenje informacijskim i komunikacijskim tehnologijama ili korištenje digitalnih tehnologija u svim granama poslovanja. Perspektivu u izboru ove karijere potvrđuje i činjenica kako je prosječna neto plaća u kategoriji IT u prva tri kvartala 2013. godine iznosila 6.794,00 kuna, što je 20 posto više u odnosu na hrvatski prosjek.

Prema podacima MojPosao.net za 2013. godinu IT i telekomunikacije su treća najtraženija kategorija zanimanja od strane poslodavaca. Konkretno u kategoriji informacijskih tehnologija u prva tri kvartala 2013. godine bilježi se porast oglasa za ICT zanimanjima za čak 45 posto više u odnosu na isto razdoblje 2012. godine, a među najtraženijim zanimanjima su programer, web dizajner i PHP programer.

„Ova inicijativa je od iznimnog značaja, obzirom na činjenicu kako s jedne strane imamo veliku nezaposlenost mladih ljudi, a s druge nedostatak ICT stručnjaka. Vrlo je indikativno da usprkos tome što je Hrvatska već petu godinu u krizi, za IT poslovima postoji porast u potražnji. Zato ova inicijativa ima zadatak popularizirati ta zanimanja, ali i pomoći onima koji traže promjenu karijere u ICT smjeru. Samo 10 posto mladih se vidi u inženjerskim zanimanjima, što je izuzetno mala brojka i zato je važno poticati interes te ukazivati na velike mogućnosti koje ICT sektor nudi“, smatra Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra - Visoka škola za primijenjeno računarstvo te nacionalni kontakt za provedbu ove inicijative u Hrvatskoj.

Kroz inicijativu „e-Skills for Jobs 2014“ očekuje su uključivanje e-Skills ambasadora, među kojima su javno poznate te poslovno uspješne osobe koje u svom sukusu znanja imaju upravo ICT kompetencije, a čiji je zadatak javnosti prenijeti svoje stavove, znanja i iskustva u svezi budućnosti informatičkih profesija te pomoći popularizaciji širokih mogućnosti koje ICT zanimanja pružaju.

Kao što je već i spomenuto, aktivnosti u sklopu projekta „e-Skills for Jobs“ održavat će se tijekom cijele 2014. godine te su organizatori ovom prilikom javno uputili poziv svim zainteresiranima da se u ulozi e-Skills partnera pridruže ovoj paneuropskoj inicijativi, kako bi zajedničkim djelovanjem jasnije ukazali na rastući problem nedostatka ICT stručnjaka, ali i digitalnih kompetencija među stanovništvom Republike Hrvatske i ostatka Europske Unije.