EU: Regulirati ili ne Uber

EU: Regulirati ili ne Uber
Fotolia

Europska komisija odlučila je ovog mjeseca pokrenuti analizu tržišta taxi usluga, odnosno prijevozničkih usluga kako bi lakše donijela odluku na koji način riješiti veliki problem oko dolaska Ubera na mnoga europska tržišta jer je primjerice zabranjen i Njemačkoj, Francuskoj i Španjolskoj i to odlukama tamo nadležnih sudova.

Uber je na sudske odluke reagirao zahtjevom prema Europskoj komisiji, pa je tako i odluka da se provede analiza tržišta reakcija na stanje na tržištu koje trenutno nikome ne odgovara. S jedne strane taxi vozači i države u kojima posluju traže regulaciju tržišta i iste uvjete za sve dok u Uberu naglašavaju kako oni spajaju one koji žele voziti i one koji se žele voziti i da je riječ samo o aplikaciji. Upravo će to pitanje biti presudno u analizi EK oko toga da li je Uber transportna kompanija odnosno da li nudi transportne usluge ili je to pak kompanija koja sama spaja davatelje usluga prijevoza i potencijalne korisnike.

Pritom će, kako saznajemo EK posebno voditi računa i o činjenici statusa vozača koji rade preko Ubera, njihovih prava, ali i obveza prema nacionalnim zakonodavstvima u smislu licenci, ali i plaćanja poreza i drugih obveza.