EU priprema novi način prijavljivanja patenata

EU priprema novi način prijavljivanja patenata
Fotolia

Europska komisija uskoro će predstaviti novi način prijavljivanja patenata, kako bi se spriječili neki problemi iz prošlosti te samim time smanjila lista čekanja na sudovima. Naime, zbog nejasnih odnosa po pitanju vlasništva nad patentima i načinu na koji ih se koriste, podignuto je mnogo tužbi i neovisno o njihovu ishodu, patile su obje strane jer ipak su se trošili vrijeme, novac, energija...

Ali, ne tiču se pravila u pripremi samo na nove patente, već i postojeće. Odnosno, na to kako se njima barata i zasigurno se sve skupa neće svidjeti kompanijama kao Qualcomm, koje žive od licenciranja. Ali, svidjet će se svima onima koji se služe tuđim patentima. S druge, strane vlasnicima patenata svidjet će se što više ne moraju nužno omogućiti svoje patente svima koji mogu platiti njihovo korištenje. Dakle, obje strane nešto dobivaju, nešto gube... no jasno je da vlasnici patenata ipak imaju više razloga za nezadovoljstvo.

Ponovno je najbolji primjer Qualcomm, koji se dosad služio načinom naplate patenata na temelju njihova korištenja. Što se više koriste, više se novca plaća. To više neće biti slučaj, svi će plaćati patente po istoj cijeni. Ukratko, ako ste Apple ili netko nepoznat, licenca će vas koštati jednako, što kompaniji kao Qualcomm nije idealno s obzirom da je zaradu ostvarivala prvenstveno na tome u kolikoj se mjeri patent koristio.

Naravno, mnogo je otpora sa svih strana i još će trebati sve mjere dodatno izglasati pa možda nikad ne zažive na ovaj prvotno predložen način. Ne bi to bilo ništa čudno jer dok će se riješiti pitanje zatrpanosti sudova, stvorit će se nejednakosti na samom tržištu i oni kojima su patenti bili glavni izvor zarade itekako će patiti. Dok će oni najbogatiji imati iznimno povoljne uvjete za korištenje tih patenata kako bi ostvarivali zaradu.

Nekako se čini na prvu kako je sve ovo podilaženje velikima zbog svih problema s porezima i istragama koje bi mogle rezultirati visokim novčanim kaznama. Ukoliko nova pravila vezana uz patente prođu kako Europska komisija želi, Apple, Google i Microsoft svakako se neće buniti zbog pokoje milijarde koju trebaju platiti jer su kršile godinama zakone. Sad samo treba vidjeti koliko su Qualcomm i kompanije slične njemu jake kad se radi o lobiranju na najvišim razinama...