EU predlaže da se robotima i AI također dodijeli status tzv. korporativne osobnosti

EU predlaže da se robotima i AI također dodijeli status tzv. korporativne osobnosti
Shutterstock

Europska unija, ali i cijeli svijet, nisu spremno dočekali ekspanziju interneta, društvenih mreža i povezivajna na svim razinama, što su velike kompanija iskoristile da bi lako zadirale u privatnost svojih korisnika te na taj način lakše dolazile do prihoda ili spoznaja koje su im potrebne za uspješnije poslovanje. Stoga se na razini EU uspio "progurati" prijedlog zakona o kojem će se glasati u veljači, a tiče se statusa robota i umjetne inteligencije (AI).

Ukratko, EU predlaže da se robotima i AI također dodijeli status tzv. korporativne osobnosti (eng., corporative personhood), što znači da bi kompanije koje su i proizvele te robote odgovarale donekle za njihove postupke, baš kao što odgovaraju i za one koje svojih ljudskih radnika. I ne samo to, točno je određeno i koliko mogu zadirati u njihovu privatnost.

Primjerice, u slučaju zaposlenika, kompanije imaju pravo kontrolirati ih za vrijeme posla, mogu im ograničavati korištenje kompanijinih uređaja, mogu provjeravati na koji način ih koriste, mogu im mijenjati u skladu sa zakonom ugovore, radno vrijeme i takve detalje. Također, imaju pravo na sve što radnik napravi ukoliko je to napravio unutar kompanije, radnog vremena ili služeći se vlasništvom kompanije. S druge strane, kompanija se ne može ograditi ukoliko zaposlenik ošteti nekoga i potpuno ukloniti odgovornost sa sebe.

S robotima i AI se želi napraviti isto, ali postoji niz problema u ovoj priči. Jer, ako za, primjerice, 15 godina AI dogura toliko daleko pa patentira nešto svoje. Ostaje pitanje je li ta AI u vlasništvu kompanije pa samim time i u vlasništvu patenta ili nije? Ako se AI tretira kao ljude, onda nije, no sve od čega je AI načinjeno jest u vlasništvu onoga koji je to načinio... Komplicirana pitanja i traženje rješenja.

Uz sve to, pripada li kompaniji sve što od podataka roboti i AI prikupe, a prikupljat će mnogo podataka jer će boraviti "na mreži" i u kućanstvima, ali i drugim kompanijama.

Što jest da jest, EU si je zadala teške zadatke i morat će u veljači jako pažljivo pristupiti materiji kako bi donijeli kvalitetne i korisne odluke za budućnost.