EU pohvalila Googlove promjene pravila za in-app kupovinu, traži isto i od Applea

EU pohvalila Googlove promjene pravila za in-app kupovinu, traži isto i od Applea
Fotolia

Europska komisija zatražila je prije nekoliko tjedana od Googlea i Applea da u ponudi svojih aplikacija imaju jasno naznačeno što se plaća, koliko se plaća i kako se plaća jer postojale su neke od aplikacija koje bi preuzimanje "shvatile" kao prihvaćanje naplate od korisnika u trenutku kad njeno korištenje dođe do te faze. Google ih je poslušao, Apple nije.

Naime, neke od igara bi ponudile korisniku besplatno korištenje do određenog trenutka, a potom bi se naplatile ukoliko bi on želio nastaviti dalje s korištenjem, iako plaćanje nije nigdje bilo jasno određeno i navedeno. Europska komisija odlučila je tome stati na kraj jer u nekim zemljama regulatorne agencije su se pobunile i počele otvarati prijave i istrage.

- Google Play od rujna igre koje u bilo kojem trenutku zahtijevaju naplatu od korisnika više neće biti označavane kao besplatne već će se istaknuti da to nisu - stoji u priopćenju potpisanom od strane Googlea.

No Apple se na slaže s ovom politikom i tvrde da su već napravili dovoljno, čak više od drugih, po pitanju davanja do znanja što se plaća, a što se ne plaća. Nažalost, to nema veće koristi jer uključuje roditelje u cijelu priču i jedino što se pojavi kod neke od aplikacija jest upozorenje da će se aplikacija naplatiti ukoliko se nastavi s njenim korištenjem.

Dakle, dijete koje koristi uređaj svog roditelja, ali i svoj, jednostavno odobri transakciju i to je to, nema nikakve zaštite. Samo upozorenja, koja u konačnici ne znače mnogo, ali znače dovoljno da bi se Apple osigurao u svom, za korisnike, poprilično štetnom načinu poslovanja. U Sjedinjenim Američkim Državama to im je uspjelo, u Europskoj uniji vjerojatno neće.

Stoga Europska komisija ne misli stati na upozorenjima već želi da Apple Store i Google Play jasno postave aplikacije koje se plaćaju u dijelove "trgovina" gdje stoji oznaka da nisu besplatne.

Tek tada bi i roditelji imali veću kontrolu jer bi mogli postaviti zaštite koje u potpunosti mogu spriječiti njihovu djecu da preuzimaju sadržaj koji se naplaćuje. Sve ostalo je pomalo licemjerno i ide u smjeru svojevrsnog varanja jer čine sve što se može da bi se djecu i roditelje zbunilo pa da plate nešto što zapravo ne žele platiti.