EU i SAD postigli sporazum vezan uz zaštitu podataka građana

EU i SAD postigli sporazum vezan uz zaštitu podataka građana
Fotolia

Europska unija i Sjedinjene Američke Države postigli su sporazum vezan uz zaštitu podataka građana. Riječ je o već otprije poznatom Safe Harbour sporazumu, koji štiti Europljane od manipulacije njihovim podacima od strane američkih agencija i raznih vladinih ili nevladnih službi. Naravno, trebao bi ih štiti ih od kompanija kao Facebook, Google ili Microsoft, koji više ne mogu van EU prikupljati podatke iz same EU. Nažalost, dogodio se smjer unatrag, nastao pod pritiskom bogatijih i utjecanijih američkih kompanija.

Ukratko, ništa od potpune zabrane kolanja podataka preko Atlantskog oceana. To je najveća i najznačajnija promjena u sporazumu, a da bi se ipak, barem deklarativno, štitili privati podaci građana Europske unije, postoje određeni kriteriji i uvjeti pod kojima se može transferirati podatke.

Europski parlament odsad će imati uvid u to što se radi s podacima i ništa neće prolaziti neopaženo, a privatni će podaci moći u SAD isključivo uz odobrenje Parlamenta. Naravno, aktivisti nisu ovime zadovoljni jer se osjećaju izigranima.

- Samo bi budalasta osoba nakon ovoga imala povjerenja u one koji stoje iza ovog sporazuma. Naravno da ćemo pokušati poništiti ove odluke i da ćemo se boriti da Safe Harbour bude onakav kakav je prije intervencija bio zamišljen - rekao je Phil Lee, partner u odvjetničkom uredu Fieldfishfer, specijaliziranom za zaštitu podataka.

Sigurno da će biti još sukoba na ovu temu, ali teško da će se spriječiti američke ili kineske kompanije koje posluju u Europskoj uniji da ujedno i barataju podacima kojima raspolažu u trenucima kad korisnik prihvati prava korištenja i odluči se služiti ponuđenom uslugom.

Naravno, pošteno je znati i gdje odlaze ti podaci, a to je ono najbitnije u cijeloj priči i Europska unija se treba u potpunosti osigurati po tom pitanju.