Ethereum bi kroz koju godinu konkurirati kreditnim karticama

Ethereum bi kroz koju godinu konkurirati kreditnim karticama

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin iznimno je optimističan kad se radi o kriptovalutama i predviđa da će upravo njegova platforma uskoro moći predstavljati konkurenciju tradicionalnim kreditnim karticama. Ali, svjestan je da do toga neće doći sljedećih nekoliko godina.

„Ljudi zapravo još uvijek ne znaju što blockchain tehnologija može. Ili što uopće jest. Dakle, prvo mora postati "mainstream", a nakon toga počet će se razvijat brže nego ikad prije pa ćemo u takvoj situaciji sigurno vidjeti tranziciju s kreditnih kartica prema kriptovalutama. Smatram da će se to dogoditi za nekoliko godina“, izjavio je Buterin.

Kao prvu i osnovnu prepreku naglašava brzinu. Visa ili Mastercard u sekundi objavljaju prosječno oko dvije tisuće transakcija, Bitcoin samo tri, a Ethereum pet. Uber, primjerice, svake sekunde zabilježi 12 naručenih vožnji.

„Treba se bitno ubrzati jer inače ne možemo biti konkurenti Visi ili Mastercardu. I mislim da hoćemo već dogodine kad će neke ideje postati prototipi, a nakon toga možda i konačno rješenje. Mnogo toga će se promijeniti vrlo brzo, to je neminovno, bez obzira na otpore od strane financijskih institucije. One strahuju za svoju poziciju i to je razumljivo“, mišljenja je suosnivač Ethereuma.

Oko toga je pozitivan, ali oko blockchaina u cloudu nije. To na prvu djeluje čudno jer upravo ta tehnologija i cloud mogu ostvariti velike stvari.

„U cloudu privatne kompanije imaju kontrolu nad sadržajem koji nude i automatski imaju kontrolu nad podacima koje im korisnici ostave. Sigurno se toga neće odreći kako bi prešle na decentraliziranu Ethereumovu mrežu. Tako je to, uvijek će postojati poveća brojka aplikacija koje u decentraliziranom sustavu ne funkcioniraju tako dobro. To ne znači da Ethereum nema svoje mjesto u cloudu. Ima, ali značajniji efekt u odnosu na velike kompanije ne može ostvariti“, tvrdi Buterin.

Svejedno, s obzirom na napore ruskog predsjednika Vladimira Putina, sve više tamošnjih kompanija koristi Ethereumova rješenja. Zahvaljujući tome, Microsoft je predstavio svoj protokol baziran na Ethereumu i to je dobar znak. Čut ćemo narednih godina još mnogo toga o Ethereumu...