Elektrotehnički fakultet u Osijeku mijenja ime u Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija

Elektrotehnički fakultet u Osijeku mijenja ime u Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija

Elektrotehnički fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku mijenja ime i postaje Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Prošlog petka, 20. svibnja, ta je ustanova proslavila svoju 38. godišnjicu postojanja i rada, a zanimljivo je kako je istog dana stiglo rješenje Trgovačkog suda u Osijeku o promjeni naziva.

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća dekan Drago Žagar istaknuo je kako se ne mijenja samo ime Fakulteta, nego stiže još noviteta u vidu novih sudijskih programa. Ujedno, želja im je podići prepoznatljivost pojačavanjem programa iz područja računarstva i informacijskih tehnologija. Žagar je naglasio i kako se programi prilagođavaju tržištu rada te da se zasad neće povećavati broj studenata, kojih će i dalje biti oko 2,000.

A broj polaznika se, isto tako, neće ni moći povećavati zbog toga što nedostaje fizičkih kapaciteta. Osječki je ETF (još nije dobio novu neslužbenu kraticu - pretpostavljamo FERIT ili FEROS) osigurao zemljište za izgradnju nove zgrade na prostoru Sveučilišnog kampusa, no na nju će se još morati pričekati nekoliko godina. Čelništvo Fakulteta planira aplicirati projekt proširenja na europske fondove kako bi se prikupila potrebna sredstva. Trenutačno se aktivnosti odvijaju na dvije lokacije: u zgradi u Sveučilišnom kampusu te u staroj zgradi u Trpimirovoj ulici koja je spojena s Elektrotehničkom i prometnom školom, a koja je od prvospomenute udaljena oko jednog kilometra.

Veliki napredak i rast ICT tvrtki u Osijeku može poslužiti kao inspiracija Fakultetu za proširenje programa računarstva i informacijskih tehnologija. Uspješni poduzetnici mogu biti motiv više studentima, posebice jer kvalitetnih kadrova sve više nedostaje, a priče o uspjehu novim generacijama mogu biti veliki poticaj. No, isto tako, novi programi, koje je najavio dekan Žagar, ne smije biti pokrenuti samo kako bi se moglo reći da su oni tu jer ICT tržište nezaustavljivo raste, a dio osječkih tvrtki koči upravo nedostatak kvalitetne radne snage.

Udruga Osijek Software City puno pomaže brojnim radionicama i događanjima, provođenjem prakse za studente, ali i suradnjom s nekoliko fakulteta u sklopu Sveučilišta. No, ti ljudi imaju svoje poslove, moraju voditi svoje tvrtke i neće uvijek imati dostatno energije za sve. U konačnici, imaju i svoje privatne živote. Upravo zato stari fakultet s novim imenom i programima mora dati sve od sebe kako bi, u sklopu relativno tromog sustava visokog obrazovanja, što bolje pratio razvoj tehnologije i kvalitetnim programima stvarao stručnjake za budućnost.