EKSLUZIVNO - CeBIT 2014: Zipato jedini iz Hrvatske u Hannoveru

EKSLUZIVNO - CeBIT 2014: Zipato jedini iz Hrvatske u Hannoveru
Ilustracija

CeBIT je jedan od vodećih tehnoloških izložbi u Europi, pa predstavlja savršenu priliku za predstavljanje naprednog tehnološkog sustava poput našeg, ističe Sebastian Popović direktor tvrtke Tri plus grupa koja predstavlja sustav Zipato i koja je po svemu sudeći jedina koja će imati svoj izložbeni prostor u Hannoveru na sajmu koji se održava od 10.-14. ožujka, dakle već sljedećeg tjedna. Na CeBIT odlaze na izložbeni prostor veličine 12 četvornih metara. Inače Popović je u domaćim ICT krugovima poznat kao jedan od tvoraca Vodatela koji je sredinom kolovoza 2007. godine prodan Metronetu za 80 milijuna kuna.

„Na CeBIT-u očekujemo posjetitelje iz čitave Europe, pa su očekivanja velika kao i na ostalim svjetskim priredbama ove veličine. S obzirom na to da CEBIT traje nešto dulje od prosjeka ovakvih priredbi, očekujemo da ćemo odraditi preko 200 prezentacija potencijalnim partnerima iz čitave Europe i svijeta. To je svakako dovoljan razlog da ne propustimo ovu priliku. Što se tiče troškova izlaganja, oni svakako ovise o načinu prezentacije. Naša će skromna prezentacija koštati oko 10-tak tisuća eura što je i više nego prihvatljivo, jer se troškovi ozbiljnih izložbi mogu popeti i do više stotina tisuća eura“, ističe Popović.

Prema njegovim riječima sustav koji predstavljaju Zipato već je sada, nakon samo godinu dana komercijalnog poslovanja dostupan u preko 30 zemalja u Europi i svijetu. CeBIT jer prilika da se osobno sretnemo s većinom postojećih partnera, te da im predstavimo novitete iz naše ponude, ali i za prezentaciju sustava novim partnerima u zemljama u kojima Zipato još nije dostupan, ističe Popović i dodaje da su obično ovakve prilike idealne za prezentaciju i promociju sustava i proizvoda, a što se tiče sklapanja konkretnih poslova bolje je organizirati pojedinačne susrete s pojedinim potencijalnim partnerima.

„Informatičke ili telekomunikacijske tehnologije trebale svoje usluge i proizvode ponuditi na izložbama poput CEBIT-a. Troškovi razvoja za potrebe europskog i svjetskog tržišta nisu značajno veći od razvoja za potrebe isključivo lokalnog tržišta, a mogućnosti distribucije su kud i kamo veće. Velike svjetske priredbe su prilika malima da stanu uz bok velikima, te da inovacijama i/ili nekim drugim oblikom konkurentnosti privuku sebi jedan dio svjetskog tržišta. Pripreme za ovakve priredbe se rade kroz čitavu godinu. U tjednima prije izložbe se mogu obavljati neki operativni poslovi, ali proizvodi, način prezentacija i ciljevi, se ne mijenjaju značajno prije same priredbe. Mi smo primjerice razvoj nekih proizvoda započeli prije prošlogodišnjeg CEBIT-a, s ciljem da ih prezentiramo na ovogodišnjem“, tvrdi Popović.

On pojašnjava da s obzirom na to da su svjetski sajmovi ove veličine vrlo slični, a priprema se zapravo odvija kroz čitavu godinu, onda bi bila prava šteta izlagati samo jednom godišnje. Zipato su u proteklih godinu dana uspješno predstavljali na najvećim svjetskim izložbama kao što su CEDIA u Denveru, ISC West u Las Vegasu, ISC Europe u Amsterdamu, Security show u Essenu, ISC u Moskvi, a već 15 dana nakon CEBIT-a će ga predstaviti na najvećem svjetskom sajmu automatike Lights and Building u Frankfurtu.

O sustavu Zipato Popović ističe kako je to revolucionaran sustav pametnog upravljanja i nadzora u kućanstvu jer korisnicima omogućuje da svojim domovima upravljaju putem mobilnog telefona, te da na vrijeme budu informirani o svim važnijim događajima poput eventualne provale, požara, poplave ili pak previsoke potrošnje električne energije.

„Jednostavna ugradnja i fleksibilnost je osigurana razvojem modularnog kontrolnog uređaja - Zipabox koji predstavlja osnovni element sustava i naš najvažniji proizvod. Zipabox korisnicima omogućuje da povezuju bežične i žičane kućne uređaje različitih proizvođača, te da si stvore jedinstvenu kućnu mrežu kojima mogu upravljati uvijek i s bilo kojeg mjesta u svijetu. Osim osnovnog sustava Zipato i Zipabox kontrolera, ove godine ćemo na CEBIT-u predstaviti i prvu led žarulju u svijetu koja korisnici mogu kontrolirati putem trenutno najpoznatijeg mrežnog standarda - Z-Wave. Razvoj Zipato sustava traje od 2010. godine, a ulaganja se broje milijunima, međutim interes korisnika širom čitavog svijeta i prodaja u preko 30 zemalja u prvoj godini nakon predstavljanja ukazuje da će ulaganja biti opravdana“, zaključuje Popović.