EKSKLUZIVNO: Dujmović - Ima prilika za investicije

EKSKLUZIVNO: Dujmović - Ima prilika za investicije

I dok mnogi imaju različita razmišljanja o putovanju premijera Zorana Milanovića u SAD u posjet velikanima IT-a poput Microsofta, Ciscoa, Oracala, HP-a, članovima Hrvatske udruge nezavisnih izvoznika softvera CISEx obratio se mailom iz SAD-a trenutni predsjednik Upravnog odbora Nikola Dujmović, ujedno predsjednik jedne od najjačih domaćih IT tvrtki zagrebačkog Spana te nam potvrdio kako poruku možemo prenijeti i dalje jer i mi smo član CISEx-a.

On u svom pismu kaže da želi upoznati članove kako je AmCham, Američka gospodarska komora koja je organizirala posjet državnog izaslanstva pozvala (samo) dva gosta da se pridruže državnoj delegaciji i da predstavljaju hrvatsku informatičku zajednicu - Antu Mandića, predsjednika IT udruge pri HGK i mene kao predsjednika CISEx-a.

„Budući da je bilo dosta pitanja, a da izbjegnemo svaku zabunu, putovanje u potpunosti snosim ja, ni država, niti AmCham, niti CISEx, Ante i ja sami sebi plaćamo put. Smatram da treba ponoviti kako je ovaj poziv potvrda da je CISEx u samo tri godine postojanja postao značajan predstavnik IT industrije, bravo svima koji su radili na tome, od Gorana i prvog UO, do današnjeg UO“, ističe Dujmović.

Prema njegovim riječima raspored putovanja i sastanaka je rekao bih - američki, nema praznog hoda, kave, odmora i šopinga. „U ponedjeljak u 8:45 delegaciju je u Redmondu primila jedna od potpredsjednica Microsofta, nakon jednosatnog kurtoaznog političko-gospodarskog predstavljanja uslijedilo je nekoliko prezentacija i rasprava koje su usmjerene na to koje su mogućnosti dugoročne strateške suradnje Microsofta i hrvatske vlade. Naravno, pričalo se načelno ali se pokušalo definirati konkretna područja prije svega u obrazovanju koje je gorući hrvatski problem ali i u zdravstvu koje će doživjeti velike tehnološke transformacije u sljedećih nekoliko godina“, ističe Dujmović.

„Očekuju se velike investicije i u IT tehnologiju, pa tako drago članstvo, nemojte reći da niste bili na vrijeme upozoreni. Dakle, obrazovanje i zdravlje će biti mjesto na kojem treba biti s rješenjima i znanjima. Kolege iz vladinih ureda su u stvari dobro pripremljeni i nema nikakvih praznih priča, obećanja, žicanja i sličnih bedastoća o kojima pišu po portalima, novinama i televiziji a pratimo to preko mreže“, pojašnjava Dujmović.

Nakon Microsofta odmah se išlo na avion u Kaliforniju i delegaciju u Ciscou primio Chambers i njegova ekipa, tvrdi Dujmović i dodaje kako su bili izvrsno pripremljeni s konkretnim scenarijima i očekivanjima.

„Slične teme s interesantnim prijedlozima od suradnje do mogućnosti investicija.... Nakon toga jurnjava u San Francisco u kojem je Oracle konferencija i tamo su bili cijelo popodne slični sastanci s Oracleom. Sutra ujutro sastanci u HP-u, nakon toga Standford i u četvrtak putu New York“, pojašnjava Dujmović.

I na kraju Dujmović ističe kako put ima jednu vrlo značajnu poruku - premijer i Vlada konačno prepoznaju IT kao važnu industriju te da je putovanje je inicirao AmCham prije više od godinu dana i mislim da im trebamo biti zahvalni za to.

„Nema skrivenih agendi, poruka, interesa - na putu su da vide kako izgleda uspješna IT industrija u uspješnom društvu u uspješnoj državi. Ne obećaju im se nikakve posebne pogodnosti, ne pričaju se nikakve uljepšane priče, već se kompetentno i produktivno pokušava definirati zajednička platforma za suradnju. Hoće li biti nešto od toga. Ne znam. Ova vlada je puno puta pokazala da ima dobre namjere ali da ne zna kako to provesti. Možda potaknuta uspjehom koji je ovdje očit, možda se ohrabri i nešto napravi“, govori Dujmović i zaključuje da je u svakom slučaju, ako me pitate, da li bolje da je premijer išao na ovaj put ili bi bilo bolje da je ostao sjediti doma - nemam dileme - sto puta je bolje da je išao, u stvari mislim da bi bilo dobro za sve nas da svakih pola godine ide na put u Silicijsku dolinu“.