Dubai najavljuje uslugu prijevoza autonomnim taxi dronovima

Dubai najavljuje uslugu prijevoza autonomnim taxi dronovima

Vlasti Dubaija žele već ovog ljeta pokrenuti taxi službu koja će putnike prevoziti autonomnim taxi dronovima. Direktor tamošnje gradske agencije za ceste i transport Mattar al-Tayer rekao je kako je kineski dron EHang 184 već debitirao ostvarivši prelet preko Burj al-Arab hotela, a prijevoz tim letjelicama trebao bi biti nešto više od zabavne novotarije.

Dron je predstavljen još prošle godine na sajmu CES u Las Vegasu. Jajolikog je oblika i ima četiri 'noge' za prizemljenje i stajanje na površini te četiri elise koje ga pokreću. Nosivost mu je 100 kilograma, odnosno jedna osoba i nešto prtljage (autor ovih redaka se ne bi mogao voziti istim, pogodite zašto). Može neprestano letjeti 23 minute na maloj visini, a na većim visinama, primjerice prilikom izbjegavanja visokih zgrada, postiže brzinu do 100 kilometara na sat. Inače, maksimalna mu je brzina oko 160 km/h uz radijus kretanja do 50 kilometara.

Želja lokalnih vlasti je da usluga prijevoza putnika krene najkasnije u srpnju ove godine što je veoma optimistično. Prošle je godine vladar Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum izjavio kako mu je želja da do 2030. najmanje 25 posto vožnji u Dubaiju bude ostvareno automatiziranim vozilima. Država već ima samostalnu željeznicu bez vozača i želi u skoroj budućnosti koristiti što više autonomnih vozila.

Znajući koliki su financijski kapaciteti UAE ni dronovi kao sredstvo prijevoza u skoroj budućnosti neće biti veliko iznenađenje. Uostalom, prošle su godine ugovorili gradnju Hyperloop One servisa koji će put između Dubaija i Abu Dhabija s dva sata skratiti na samo 12 minuta.