Dronovi bi uskoro mogli dostavljati lijekove i pomoćne uređaje za osobe koje dožive srčani udar

Dronovi bi uskoro mogli dostavljati lijekove i pomoćne uređaje za osobe koje dožive srčani udar
Ilustracija

Bespilotne letjelice, poznatije pod nazivom „dron“, proteklih nekoliko godina zauzele su svoje mjesto na tržištu i dok se isprva ponajviše o njima govorilo kroz smjer zabavne industrije, uskoro bi im namjena mogla biti mnogo šira i korisnija u svakodnevnici. Primjerice, uskoro bi mogli nositi lijekove teško oboljelima.

U velikim gradovima prometne gužve su konstanta i često je pitanje dolaska hitne pomoći zapravo pitanje života ili smrti. Osobe koje dožive srčani udar nemaju previše vremena na raspolaganju, a vozilo hitne pomoći ne može letjeti i zaobići sve prepreke na cesti. I tu dolaze na repertoar dronovi.

Za takve hitne slučajeve, u kojima se radi o životu ili smrti, mogli bi donositi lijekove na adresu, koji bi mogli pomoći u prvu ruku čak i kad se njima barata od strane nestručne osobe. Telefonskim putem bi osobi koja je uz bolesnika objasnili jednostavan postupak davanja pomoći i tako nešto svakako u konačnici može nekome spasiti život.

A do takvih saznanja došli su na sveučilištu u Torontu, gdje su koristili dronove upravo u ove svrhe. Naravno, testiranje nije provedeno u stvarnim situacijama već testnim i improviziranim, ali poslužilo je svrsi. Ideja je dobivena u Nizozemskoj, gdje su u stvarnoj situaciji dronom dopremili potrebne lijekove bolesnim osobama. Nije to usavršeno do krajnjih granica, ali upravo se na tome u Torontu radi.

"U radno vrijeme 85 posto osoba sa srčanim udarom ne može se dosegnuti na vrijeme jer su prevelike gužve. Ali, iz pomoć dronova i dopremanja osnovne medicinske pomoći vrijeme čekanja do dolaska hitne pomoći može se olakšati i spasiti pacijentu život, tvrde na sveučilištu u Torontu.

Dakle, može se reći da nakon silnih napada na dronove i njihovu primjenu, napokon smo u jednoj situaciji kad pomažu ljudima i potvrđuju svu moguću korist za društvo. I vrijeme je da takve informacije češće dolaze u javnost kako bi se prekinule priče koje idu isključivo u smjeru terorizma i sličnih problema.

Samo, treba za ovakvu namjenu i uvelike poboljšati samu tehnologiju jer dronovi su još uvijek podosta nepouzdani i kad se lete iznad naseljenih mjesta i poprilično opasni jer ako otkažu i sruše se, mogu nekoga ozlijediti, a i gore stvari od toga...