Dovršena skulptura hrvatskog gospodarstva od LEGO kockica

Dovršena skulptura hrvatskog gospodarstva od LEGO kockica
Bisnode

Kako smo izvijestili prošlog tjedna, na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu započela je izgradnja jedinstvene skulpture DataCROnomics. Riječ je o zajedničkom projektu tvrtke Bisnode i udruge studenata Financijski klub. Uz pomoć više od 30 tisuća komada raznobojnih LEGO kockica oni su pokušali vizualizirati proces korištenja podataka.

Više od 50 studenata imalo je prigodu sudjelovati u izgradnji skulpture te na zanimljiv i drugačiji način doživjeti proces pretvaranja velike količine nestrukturiranih podataka u informacije na temelju kojih je moguće donijeti poslovnu odluku, odnosno transformaciju Big Data u Smart Data. Svaka pojedinačna kockica predstavljala je jedan podatak, koji je, nakon procesa sortiranja i slaganja, činio djelić skulpture DataCROnomics koja prikazuje 5 ključnih ekonomskih pokazatelja u razdoblju od 2010. do 2015. godine.

“Naša osnovna misija je skratiti proces donošenja odluka plasiranjem brze, točne i provjerene informacije. Ovaj projekt dočarao je ono što naši stručnjaci svakodnevno rade, a to je pretvaranje velike količine podataka u informacije potrebne za odlučivanje. Drago nam je da je da je Uprava Ekonomskog fakulteta prepoznala našu želju da se na drugačiji način uključimo u studentsku svakodnevicu“, rekla je Ana Butara iz Bisnodea.

Skulptura, koju je dizajnirao Matija Pužar, ovlašteni suradnik LEGO grupe, prikazuje izvoz, investicije, broj zaposlenih, neto dobit i ukupne prihode u spomenutom razdoblju. Podatke su na temelju Bisnodeove baze analizirali studenti iz udruge Financijski klub, a slaganje skulpture, koje je trajalo punih 6 sati, koordinirao je LEGO klub Kockice. Skulptura DataCROnomics izložena je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a svi zainteresirani mogu ju razgledati radnim danom od 8 do 21 sat. Ona će biti izložena do početka svibnja.