Dominacija Androida polako se topi pod pritiskom Appleovih iPhonea

Dominacija Androida polako se topi pod pritiskom Appleovih iPhonea

Android operativni sustav i dalje je najmoćniji na mobilnom tržištu, ali prednost se polako topi u Europi i mnogim dijelovima svijeta izuzev Sjedinjenih Američkih Država gdje bilježi umjereni rast. Pa tako u u pet najjačih europskih država ima udio od 71 posto, što je pad od čak 4,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Riječ je o Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj. Ako bismo ih gledali pojedinačno, tad vidimo da je u Njemačkoj udio Android operativnog sustava pao za 8,7 posto, u Francuskoj za 5,4 posto, u Velikoj Britaniji 3,7 posto, Italiji 1,5 posto, a u Španjolskoj je zabilježen rast od jedan posto, ali to ne mijenja na stvari. Što se SAD-a tiče, Android je porastao za 1,7 posto i trenutno drži 65,6 posto tržišta.

Istovremeno, Appleov operativni sustav iOS proživljava potpuno suprotnu situaciju i trenutno raste u skoro pa cijelom svijetu. U pet spomenutih najjačih europskih država je udio porastao za 2,5 posto i sad je na 17 posto. Pad je tek u SAD-u, i to za 1,3 posto, ali s obzirom da je prije tri mjeseca pad bio 2,3 posto, onda je jasno da se usporio i sve to će se promijeniti u roku mjesec dana jer 9.9. bit će predstavljen novi iPhone.

Situacija je takva jer Samsung nije moćan kao prije dvije godine, a unatoč odličnom Samsung Galaxy S6 i S6 Edge, kupci nisu baš prepuni povjerenja i kad se radi o tako skupom uređaju "igraju na sigurno" i kupe radije iPhone 6. Također, Europa se suočava s manjkom kupaca koji po prvi put kupuju pametni telefon, što je bilo i za očekivati s obzirom na popularnost tih uređaja i dolazak nove generacije. Dakle, korisnici se odlučuju mijenjati operativni sustav i u Europi je to na štetu Androida, a u korist iOS.

Točnije, čak 27 posto korisnika u Europi prešlo je s Androida na iOS, a u SAD-u je njih devet posto prešlo s iOS na Android. To je tako jer, prema ovom istraživanju Kantara, u SAD-u postoji identitet i kupci su odaniji "svom" operativnom sustavu, a u Europi su ljudi skloniji promjenama. Zato u Europi i koriste prepaid bonove još uvijek na visokoj razini pa nisu vezani uz nekog operatera i lakše mijenjaju uređaje. Amerikanci pa u velikom broju koriste pretplatu i vezani su uz operatera. Zanimljivo je i da su sve neskloniji preskupim uređajima jer 32 posto ukupne prodaje iPhone 5s zabilježen je s dolaskom iPhone 6, što znači da pad cijena itekako utječe na Amerikance.

No u ostataku svijeta očito je bitno drugačije. U Kini se generiralo dvostruko više prihoda od pametnih telefona nego prošle godine i riječ je o 13,2 milijarde američkih dolara, a zadovoljniji je Apple jer iOS je porastao za 5,9 posto, a Android je pao za 5,5 posto.

Što se ostatka svijeta tiče, u Australiji je Android pao za 10,5 posto, a iOS je porastao za 7,9 posto. U Japanu je Android pao za sedam posto, a Apple je porastao za 6,3 posto.

Istraživanje u detalje pogledajte OVDJE.