Dolaze promjene - EBAN Winter University 2016

Dolaze promjene - EBAN Winter University 2016

Netom prije jedne od najvećih poslovnih konferencija "EBAN Winter University 2016" koja se ovaj tjedan održava u Zagrebu razgovarali smo s prvim čovjekom CRANE-a Davorinom Štetnerom koji ističe kako je vrijeme da se promijene stavovi prema poduzetnicima i poduzetništvu.

Što se tiče same konferencije on ističe kako je cilj je spojiti ljude I otvoriti nas prema modernom svijetu.

Konferencija koju organizirate pobudila je veliku pažnju. Znači li to da se napokon mijenja poduzetnička klima i odnos prema poduzetnicima?

Drago mi je čuti da je interes velik. Obično poslovne konferencije ne izazivaju širi interes javnosti, ali ubacivši dozu glamura I poznatih osoba vjerojatno smo pogodili. Osnovna misija kojom se vodim je da se napokon promijeni negativni stav prema poduzetnicima te da usvojimo moderne obrasce I okvire za poslovanje. Sve više se priča o problemima u biznisu I moram vam reći da su stvari jako jednostavne za mijenjati iako se političari uvijek opravdavaju da su nemoguće promjene iz tih I tih razloga. Politička volja je ključan element promjena I drago mi je da nazadnu retoriku političkih lidera zamjenjuju umjereni stavovi okrenuti prema gospodarstvu.

Koja su vaša ključna očekivanja od konferencije - od predavača, atmosfere, što je u konačnici cilj postići?

Cilj je spojiti ljude I otvoriti nas prema modernom svijetu. Ljudi u Hrvatskoj se još uvijek boje izazova, a kad čuju iskustva najvećih svjetskih poduzetnika vjerujem da će drugačije razmišljati. Na ovoj konferenciji okupit će se krema europskog I svjetskog biznisa te je prilika svima upiti dio tih iskustava. Već vam sada mogu reći da će se sklopiti neki važni dogovori I ugovori koji su rezultat ove konferencije.

Kako ste uspjeli dovesti tako zanimljive predavače?

Poznanstva su sve. Mogu reći da je dolazak većine predavača dio nekog šireg networkinga. Npr. S direktorom Bloomberga Tomom Tylerom sam se upoznao na panelu koji je bio nedavno u Londonu, s Allyson Reneau - superženom iz NASE, senatorom Begichem I odličnim njujorškim startup odvjetnikom Viskovicem upoznao sam se na konferenciji našeg kluba Croatian American Professionals ove godine u Washingtonu, a Candace Johnson, Rikua Asikainena te ostale poznajem iz EBAN-a. Uvijek je važno uspostaviti kontakt I održavati dobre odnose, a činjenica da je većina došla bez ikakve naknade govori dovoljno o podršci koju CRANE uživa u svijetu!

Planirate li nastaviti s organizacijom ovakvih konferencija?

Zasad ne, zaista smo uložili preko 500% u ovaj event I iskreno, jedva čekam da sve prođe. Međutim, kako sam I sam puno puta pokazao - nikad ne reci nikad! Ono što mi je najvažnije da smo kroz pripremu ove konferencije imali zaista snažnu podršku Predsjednice Grabar-Kitarović, gradonačelnika Bandića I ostalih važnih partnera bez kojih ne bismo sve mogli napraviti na ovome nivou. Ovo je dokaz kako institucije trebaju podržavati private poduzetnike I rezultat je neizbježan.