Dobre vijesti iz Južne Koreje pogurale Bitcoin, vrijednost prešla 11,500 dolara

Dobre vijesti iz Južne Koreje pogurale Bitcoin, vrijednost prešla 11,500 dolara
Pixabay

Južna Koreja pomogla je rastu bitcoina odlukom da će podržavati normalno trgovanje tom kriptovalutom, što je iznimno osvježavajuće s obzirom da se pričalo kako će ta zemlja u potpunosti zabraniti mjenjačnice kriptovaluta. I čim je stigla ova pozitivna vijest, bitcoin je skočio za 3,8 posto na 11,502 američkih dolara.

Ulagači u tu kriptovalutu sad mogu bar malo odahnuti jer 6. veljače vrijednost joj je bila na 5922 dolara, što bi se prije godinu dana činilo kao mnogo, ali trenutno ne. Naime, još u prosincu bitcoin je "vrludao" na granici 20 tisuća dolara i činio se kao super sigurno ulaganje.

Možda sad stvari ponovno krenu na bolje kad je potvrđeno da veliko tržište bitcoina kao što je Južna Koreja ne uvodi nikakve zabrane pri trgovanju. Taj primjeri bi mogli pratiti i ostali, što znači da u narednih nekoliko tjedana i mjeseci možemo očekivati daljnji rast bitcoina, a sve negativnosti kojima smo svjedočili otpočetka 2018. godine mogli bismo brzo zaboraviti.

To znači i da bi bitcoin možda opet mogli primati u vodećim online trgovinama svijeta, što bi bilo osvježavajuće. Ali, to znači i da će se hakeri vratiti "starim navikama". Jer, s obzirom na fluktuaciju te valute, ali i pad koji se činio više nego zabrinjavajuć, okrenuli su se "tradicionalnim" valutama i konkurentskim kriptovalutama kao monero ili litecoin.

Osim te negativnosti, na koju ipak svaki pojedinac i organizacija moraju paziti sami, većina koja se neće susresti s problemima hakiranja, opuštenije se mogu "baciti" na trgovanje u nekoj od mjenjačnica. Uvjerljivo najbolja u ovom trenutku svakako je Coinbase. Riječ je o američkoj mjenjačnici, radi od 2012. i nalazi se u 32 zemlje svijeta. Uz bitcoin, mijenja i ethereum te litecoin. Dosad se njome koristilo 10,4 milijuna ljudi, nalazi se u 32 zemlje svijeta i ukupna vrijednost bitcoina koja je prošla kroz nju iznosi 20 milijardi dolara. Usluga je besprijekorna, a od "pravog" svoj digitalni novac možete mijenjati u britansku funtu, američko dolar, kanadski dolar, australski dolar i singapurski dolar. Polaganje novca je besplatno, ali svaka transakcija ima naknadu od jedan posto.

Naravno, postoje i druge, kao Gemini Exchange, Changelly ili Cryptopia. I lijepo je što se o tome ponovno može pričati umjesto o katastrofičnim situacijama...