OGROMNA PROMJENA

Do 2028. GenAI Tools će napisati većinu softverskih testova

Do 2028. GenAI Tools će napisati većinu softverskih testova
Depositphotos

IDC predviđa da će do 2028. alati temeljeni na GenAI-ju moći napisati 70 posto softverskih testova. To će smanjiti potrebu za ručnim testiranjem, poboljšati pokrivenost testom, upotrebljivost softvera i kvalitetu koda.

Prema IDC Asia/Pacific Software Survey 2023, 48 posto poduzeća u regiji Azija/Pacifik isključujući Japan (APEJ) smatra pregled koda i testiranje jednim od važnih zadataka koje AI može najučinkovitije pomoći programerima da pojednostave. Istraživanje IDC-a pokazuje da područja s najvećim naglaskom za korištenje AI/ML-a s testiranjem uključuju davanje prioriteta testovima, otkrivanje temeljnog uzroka neuspjelih testova, stvaranje testnih slučajeva te postupke samoiscjeljivanja i testiranja.

GenAI za automatizaciju testiranja postaje sve popularniji među poduzećima u APEJ regiji. To uključuje korištenje AI algoritama za generiranje i upravljanje testnim skriptama, što omogućuje učinkovitije i prilagodljivije postupke testiranja. Predviđanja IDC-a ističu da novi val GenAI-ja ima potencijal oblikovati budućnost industrija i potaknuti napredak u svijetu koji pokreće AI.

AI će potaknuti veću automatizaciju u razvoju softvera, s programerima i DevOps stručnjacima na čelu ove nove paradigme. Gen AI će ponovno osmisliti refaktoriranje naslijeđenih aplikacija, s poduzećima koja će koristiti GenAI alate i platforme pružatelja usluga u oblaku za pokretanje i izvršavanje 50 posto konverzije koda i razvojnih zadataka do 2027. godine.

Pokušavajući smanjiti gutanje sadržaja, do 2026. godine više od 50 posto potrošača koristit će AI putem mobilnih uređaja za otkrivanje, procjenu i kupnju većine proizvoda i usluga koje žele. Do 2026. 45 posto DevOps timova koristit će DevSecOps alate koji iskorištavaju AI za prepoznavanje sigurnosnih izazova u aplikacijama i opskrbnim lancima. Do 2026. sazrijevanje GenAI tehnologija katalizira ubrzani rast svjetske populacije programera i uzrokuje 2x brži rast populacije programera u Aziji/Pacifiku.

Regija Azije/Pacifika napreduje u tehnologiji, s naprednom umjetnom inteligencijom, inovativnim praksama i rastućom zajednicom programera, što tvrtkama omogućuje isporuku inteligentnih, učinkovitih i sigurnih aplikacija za potrebe tržišta u bliskoj budućnosti. Do 2028. 20 posto organizacija koristit će WASM na strani poslužitelja unutar svog lanca isporuke aplikacija, postižući ključna poboljšanja u mogućnosti ponovne upotrebe koda, sigurnosti i vremenu izlaska na tržište. Do 2028. prirodni jezik postat će najrašireniji programski jezik, a programeri će ga koristiti za stvaranje 30 posto neto novih aplikacija.

Do 2027. godine 50 posto poduzeća usvojit će platformu za aplikacije koja se može sastaviti, okrenutu prema internoj platformi koja razvojnim programerima omogućuje pronalaženje i personaliziranje otkrivanja proizvoda, usluga i infrastrukture povezanih s razvojem. Do 2027. 60 posto razvojnih programera u poduzećima koristit će GPU-ove i druge specijalizirane procesore za poboljšanje razvoja za strojno učenje, umjetnu inteligenciju, uređivanje videa, 3D modeliranje, simulacije i digitalne blizance. Do 2025. godine 65 posto poduzeća koristi integriranu metriku upravljanja tokovima vrijednosti unutar razvojnih i implementacijskih alata kako bi preslikala napore na poslovne rezultate i potaknula povećanu koordinaciju isporuke u cijeloj organizaciji.

"Azijsko/pacifičko tržište za generativni razvoj softvera potpomognutog umjetnom inteligencijom, uključujući generiranje koda, korisničko sučelje, testiranje i druge slučajeve upotrebe, brzo raste. Kina, Indija i Japan značajno ulažu u ovo kako bi poboljšali mogućnosti testiranja softvera. Robusnost IT sektora i usmjerenost na osiguranje kvalitete pokreću napredak tržišta," kaže Dhiraj Badgujar, viši voditelj istraživanja za digitalne inovacije, xOps i razvojne strategije u IDC Asia/Pacific.