Do 2020. mobitelom ćemo upravljati putem glasovnih naredbi, neovisno o jeziku

Do 2020. mobitelom ćemo upravljati putem glasovnih naredbi, neovisno o jeziku
Antonio Jularić

Glasovne naredbe na pametnim telefonima, phabletima i tabletima još uvijek nisu zaživjele na pravi način, prvenstveno zbog ograničenja u jeziku, što dovodi do toga da ukoliko nismo s engleskog govornog područja ili ne govorimo engleski jezik, teško da će nas „asistent“ razumjeti.

No do 2020. godine 82 posto naredbi na mobilnim uređajima trebale bi biti upravo glasovne i tehnologija će toliko napredovati da korisnici neće imati potrebe ni za kakvim drugim davanjem zadataka svom uređaju.

I neće se u ovoj priči sve bazirati samo na naredbama, uređaji će se otključavati samo ukoliko glas vlasnika bude prepoznat, a asistenti će služiti i za dvosmjernu komunikaciju pa će tako biti moguće postavljati pitanja i dobivati odgovore na nešto bolji način nego što je trenutna situacija. Naravno, sve ovo zapravo Cortana, Siri ili Google Now omogućavaju, ali ograničenja postoje u samom jeziku i ponekad se stvarno treba pomučiti da bi uređaj razumio što govorimo.

Naravno, na razvoj tehnologije utječe činjenica da sve više kompanija radi na virtualnim asistentima i ulažu novac i vrijeme da bi se sve to skupa razvilo na adekvatan način. Osim Microsofta, Googlea i Applea, uključio se sa svojim M i Facebook. Ipak, M je asistent koji trenutno pomaže samo u tekstualnom obliku i još ne prima glasovne naredbe, ali sigurno će se s vremenom i to razviti.

Kao i što će se razviti suradnji preko platformi, što potvrđuje Cortana za, mali eksperiment koji bi Microsoftu mogao donijeti uspjeh jer trenutno su sa svojim Windows Phone uređajima prisutni na samo tri posto tržišta i svjesni su da moraju ono što vrijedi širiti na sve moguće načine. A Cortana vrijedi jer se Microsoft potrudio uključiti ju u Skype, razvijao je kognitivno računalstvo do te mjere da Cortana vrlo brzo uči i postaje više nego uslužna za korisnike.

Svejedno, ograničenja su svjesni i korisnici pa ih trenutno samo 45 posto koristi asistente tako da im zadaju glasovne naredbe, što je premalo s obzirom na trud uložen u razvoj. No dok se ne pređu se prepreke, tako će ostati. Ne zauvijek, samo još pokoju godinu.