DNK bi mogao biti budućnost pohrane podataka

DNK bi mogao biti budućnost pohrane podataka
Fotolia

Švicarski znanstvenici na ETH Zürich su krenuli tragom hardvarskih znanstvenika otprije tri godine i vjeruju da se u DNK svakog živog bića može pohranjivati podatke svih vrsta. Dakle, u budućnosti bismo mogli filmove, glazbu, fotografije i razne druge informacije doslovno nositi u svojoj DNK, koliko god to trenutno zvučalo luckasto ili nerealno.

Uistinu zvuči poput filma, a i podsjeća na jedan, onaj pod nazivom Johnny Mnemonic u kojem glavnu ulogu igra Keanu Reeves i bavi se upravo ovakvim stvarima. No umjesto DNK, ljudski je mozak kao računalo na koje se spaja USB s podacima koje treba pohraniti. Ovo što znanstvenici danas tvrde mnogo je naprednije i manje opasno, ne može se dogoditi nikakvo preopterećenje, koje bi rezultiralo smrću. Šalu na stranu, pohrana se ne bi odvijala u nama, ona bi se odvijala u očuvani DNK, koji bi bio u laboratorijima, a ne kao dio živog bića.

Razlika onoga što Švicarci govore, a Amerikanci nisu, jest u tome da prema njima u gram DNK bilo kojeg živog bića stane 455 eksabajta podataka. Na Harvardu su prije tri godine tvrdili da se može u gram DNK pohraniti 700 terabajta. Dakle, oko 500 puta više se prema posljednjim podacima može pohraniti u gram DNK. To znači da kompletne informacije koje danas imaju Google i Facebook stanu bez problema u gram DNK jednog živog bića!

Istraživanja su itekak u toku jer mnoge kompanije danas koriste i do 25 tisuća hard driveova kako bi mogli pohranjivati silnu količinu podataka kojom barataju. Naravno da za desetak godina to više neće biti dovoljno pa se treba okrenuti drugim rješenjima i DNK se nameće kao najbolje od svih. Trenutno se na tom području uspjelo velike stvari, otkriven je genom 110 tisuća godina staro polarnog medvjeda i prilikom njegove ekstrakcije znanstvenici ga nisu uništili već su ga uspjeli očuvati, baš kao i genom 700 tisuća godina starog konja. Što se ljudi tiče, najstariji očuvani genom ima 400 tisuća godina.

Kad bi se mogućnosti koje DNK ima u očuvanju informacija, ali i kapacitetu po pitanju pohranjivanja tih informacija, mogli ujediniti, dobili bismo najbolji mogući uređaj za pohranu podataka. Toliko dobar da bi se pitanje pohrane podataka riješilo vjerojatno zauvijek jer kad gram DNK trpa današnji Internet u džep, onda je jasno što bi tipa kila DNK mogla...