Djeca opasno ovisna o tabletima i pametnim telefonima

Djeca opasno ovisna o tabletima i pametnim telefonima
Shutterstock

Za djecu je danas normalno da dobiju svoj prvi pametni telefon ili tablet prije nego počnu ići u školu. Roditelji sve više podilaze svojoj djeci i ne žele da se ono osjeća manje vrijedno među vršnjacima, a ne znaju da pri tome rade greške koje mogu biti kobne za njihovo dijete.

Sve to znaju psiholozi i upozoravaju kako sve veći broj djece postaje ovisno o svojim uređajima na način da se to može usporediti s ovisnošću o drogama. Posebno zabrinjava ovisnost o iPadu, ističe Nicholas Kardaras, klinički specijalist na klinici za ovisnost sa sjedištem u East Hamptonu, New York.

The Observer je prenio nekoliko odlomaka iz njegove nadolazeće knjige o ovisnosti djece prema tabletima i pametnim telefonima i čitatelji su bili šokirani pričama. Iz pročitanih odlomaka može se zaključiti kako djeca prolaze faze povlačenja kada im se oduzme tablet ili pametni telefon.

Također, dolazi do agresivnosti kod neke djece, a jedan od pacijenata imao je grčeve kada su mu pokušali uzeti tablet. Neka djeca su prijetila kako će se objesiti, a jedan od dječaka je toliko igrao "World of Warcraft" da na kraju nije mogao razlikovati stvarnost od Azerotha.

Kardaras kaže da je promatrao više od  1.000 tinejdžera u posljednjih 15 godina, a svoju pažnju je prije svega usmjerio na digitalnu ovisnost i posljedice koja ona donosi. On okrivljuje industriju igara za sve ove probleme te smatra kako školske ustanove koje daju iPad djeci ne rade dobru stvar.

Svi oni isključivo gledaju zaradu, a djeca su ta koja postaju žrtve i bolesni ljudi. Kardarasova knjiga "Glow Kids: How Screen Addiction Is Hijacking Our Kids—and How to Break the Trance“ imat će nekoliko uzoraka pisama koje roditelji mogu poslati školskim ustanovama i sugerirati im da njihovu djecu ne uključuju u programe gdje se može dobiti iPad za „učenje“.

Čak je i Steve Jobs tražio da se tehnologija ograniči kada su u pitanju djeca, a veliki postotak roditelja slaže se sa doktorom Kardarasom.