Direktor Microsofta tvrdi da je umjetna inteligencija pred golemim iskorakom naprijed

Direktor Microsofta tvrdi da je umjetna inteligencija pred golemim iskorakom naprijed
Antonio Jularić

Milijarderi i uspješni poduzetnici Elon Musk i Bill Gates konstantno upozoravaju sve oko sebe da je umjetna inteligencija (AI) opasnost koja na više načina prijeti ljudskom rodu, društvu i poimanju naše stvarnosti, ali trenutni izvršni direktor (CEO) Microsofta Satya Nadella s time se ne slaže i tvrdi da je riječ o ultimativnom koraku naprijed.

„Potencijal koji ima umjetna inteligencija nemjerljiv je i uz nju se može postići toliko toga. Još donedavno se činilo da desetljeće ili duže nećemo vidjeti da računalo može prepoznati i oponašati ljudski govor, a danas smo na pragu postizanja takvog čina. Zbog tog potencijala treba biti uzbuđen i željeti pomaknuti granicu pa da se vidi gdje nas to može odvesti“, kazao je Nadella.

Povod njegovim riječima bila je promocija Cortane, AI asistenta načinjenog od strane Microsofta, koji se nalazi na Windows 10 uređajima.

„Ako je operativni sustav bio prvi korak, a internetski preglednik drugi, tad je agent treći. I tako pristupamo Cortani, želimo je učiniti što bližom korisnicima, a to se može samo ako joj "podarimo" ljudski govor“, Nadelline su riječi.

Bio je toliko raspoložen da odgovara i na pitanja tijekom skupa u Indiji na temu umjetne inteligencije. Jedan od sudionika spomenuo mu je da se sjeća vremena studiranja, a bilo je to od 2001. do 2005., kad na izborni predmet vezan uz AI nitko nije želio ići jer se ništa nije događalo na tom planu. Zanimalo ga je što se promijenilo u zadnjih 12 godina.

„Ako govorimo naširoko i uključimo strojno učenje, tad je za mene najviše uzbuđenja izazvalo upravo to što je tehnologija stigla do stupnja da može oponašati ljudski govor, geste, sarkazam... Primjerice, samo ovdje u Indiji Microsoft je prikupio sve podatke iz pozivnih centara te na temelju toga krenuo s razvojem govora i potom analizirao zadovoljstvo korisnika. Ocjene su bile pozitivne i to je dovoljan dokaz koliko smo otišli naprijed“, odgovorio je Nadella, koji se konstantno zapravo trudio priču okretati na Cortanu i Microsoftove projekte, a izbjegavao je govoriti o poslovima koje će AI zamijeniti te na taj način ponuditi svoj stav za ono o čemu konstantno pričaju Musk i Gates.