Diplome Web detektiva dobilo 95 hrvatskih učenika

Diplome Web detektiva dobilo 95 hrvatskih učenika

Prošlog je tjedna završen projekt Web detektivi kojeg su proveli Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te Policijska uprava Osječko-baranjska uz podršku tvrtke Microsoft Hrvatska. Tijekom pet tjedana projekt educiranja djece o neprimjerenom ponašanju na internetu i kako ga spriječiti i prijaviti proveden je u pet županija, a ukupno je educirano 95 web detektiva.

Cilj projekta je povećati razinu znanja i svijesti o posljedicama zloupotrebe interneta i društvenih mreža te doprinijeti općoj sigurnosti djece podizanjem razine pristojne internetske komunikacije. Projekt je proveden je u pet slavonskih županija, a čini se kako bi se mogao proširiti i na susjedne zemlje s obzirom na iskazani interes partnerskih organizacija.

Radionice o sigurnosti na internetu je držao koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu putem Skype for Business alata, a radionicu o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama su održali policijski službenici iz Odjela prevencije. U ulozi web detektiva djeca će ubuduće prepoznavati i prijavljivati neprimjerene sadržaje na internetu. Po završetku radionica, svaki je sudionik dobio službenu diplomu i iskaznicu web detektiva. Pomoću jedinstvenog koda s iskaznice mali detektivi će moći prijaviti neprimjereni internetski sadržaj putem dojavnog internet obrasca i time ispuniti svoju zadaću web detektiva koja uključuje i prijavljivanje međuvršnjačkog nasilja putem interneta.

“Istraživanje provedeno krajem prošle godine u osnovnim i srednjim školama, koje je obuhvatilo 7000 učenika, pokazalo je da će se 34 posto djece, ako budu žrtve nasilja, odlučiti obratiti za pomoć prijatelju. Zato je važno da su web-detektivi djeca njihove dobi“, rekao je predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

Direktor Microsofta Hrvatska i Bosna i Hercegovina Ivan Vidaković ističe kako je važno da djeca znaju prepoznati neprimjereno ponašanje na internetu.

“Zadovoljstvo mi je što je ova faza projekta uspješno završena i što raste interes za upoznavanje i obrazovanje najranjivijih skupina s temom sigurnosti na internetu. Želim zahvaliti svim partnerima uključenima u ovaj uspješno realizirani projekt za koji znamo da je potaknuo interes za provođenjem i u regiji“, rekao je Vidaković.