Dijabetes bismo u budućnosti mogli riješavati malim robotskim tabletama

Dijabetes bismo u budućnosti mogli riješavati malim robotskim tabletama
Fotolia

Jednog dana moglo bi se dogoditi da pomoću malih robo tableta liječimo dijabetes. Da se to ipak ne dogodi „jednog dana“, švicarski farmaceutski div Novartis trenutno proučava i radi na razvoju potpuno novog načina za isporuku lijekova za pacijente.

Sitne robo tablete bile bi izrađene od šećera, a Novartis se udružio sa Rani Therapeutics koji bi trebao pomoći oko razvoja složenih biotehnoloških lijekova. Robo tablete bi bile „dostavljene“ tijelu umjesto redovitih injekcija. Također, robo tablete imale bi igle koje su izrađene od šećera.

Čini se kako bi ovaj način liječenja mogao zamijeniti one tradicionalne metode liječenja, a robo tablete bi trebale biti spremne za dvije godine. Osim dijabetesa, ovaj način liječenja koristio bi se i za liječenje reumatoidnog artritisa, psorijaze i multiple skleroze.

Inače, Novartis već radi na nekim projektima koji su više futurističkog tipa, no ne sumnjamo kako ćemo ih uskoro gledati kao nešto normalno. Naprimjer, radi se na proizvodnji tableta koje sadrže ugrađene čipove koji će moći reći uzimaju li pacijenti svoje lijekove ili ne. Imamo već Robocopa, a sada i robo tablete.