Deutsche Bank onemogućit će korištenje WhatsApp zaposlenicima jer ne može pratiti poruke

Deutsche Bank onemogućit će korištenje WhatsApp zaposlenicima jer ne može pratiti poruke
Ilustracija / Antonio Jularić

Njemački financijski gigant Deutsche Bank potvrdio je planove onemogućavanja korištenja SMS poruka i komunikacije putem aplikacija, uključujući WhatsApp, na službenim mobitelima. Glavni razlog toj odluci leži u činjenici da se takve poruke, za razliku od e-mailova, ne mogu pohranjivati i arhivirati. Svim pametnim telefonima te tvrtke dopisivanje će biti onemogućeno do kraja prvog kvartala.

U dopisu stoji kako Uprava 'shvaća da će ovaj potez izmijeniti neke navike zaposlenika' te da se ispričavaju zbog eventualnih neugodnosti. "Ovaj je korak nužan kako bi se Deutsche Bank prilagodio regulatornim i zakonskim zahtjevima", dodaje se u dopisu. Pretpostavlja se da su pri tome mislili na regulativu koju je 2008. donijelo Ujedinjeno Kraljevstvo po kojoj financijske institucije moraju imati arhivu komunikacije djelatnika putem telefona za proteklih šest mjeseci kako bi se izbjegle ili otkrile tržišne malverzacije.

Spomenute novosti i promjene odnosit će se i na privatne uređaje koje djelatnici koriste u poslovne svrhe. U limite su uključene i druge besplatne aplikacije za komunikaciju poput Appleovog iMessagea ili Googleovog Hangoutsa. Unatoč spomenutim restrikcijama koje se odnose na zaposlenike, u Deutsche Banku ističu kako su i dalje okrenuti prema tehnologiji koja u njihovom poslu znači budućnost i priliku za dalji rast i razvoj.