Deset tehnoloških inovacija koje mijenjaju medicinu

Deset tehnoloških inovacija koje mijenjaju medicinu
Fotolia

Predviđanja za ono što nas čeka u medicini dr. Bertalan Mesko vrlo detaljno je ponudio u knjizi „Vodič za budućnost medicine: Tehnologija i ljudska nota“ (The Guide to the Future of Medicine: Technology and the Human Touch) i tih 11 najočekivanijih ostvarenja smo pokrili, da bi sad prenijeli što je rečeno za već postojeće tehnologije.

Naime, 11 prognoza koje je dr. Mesko iznio možda se neće u potpunosti ostvariti, ali ovih deset koje navodi već su tu, iako još uvijek ne u potpunoj upotrebi.

1. Donošenje odluka uz pomoć umjetne inteligencije

IBM je već predstavio svoje računalo Watson, koje oponaša do neke mjere ljudsku inteligenciju. U medicini može napraviti "čuda" i u djeliću sekunde donosi bitne i točne dijagnoze, kao i odluke. No računalo bi pratilo podatke o bolestima, liječenju, pacijentima... To je nemjerljivo, pomoć koja bi se time pružala bila bi iznimna. Uskoro bi, modificiran, mogao biti od koristi. I ne samo to, Google, Apple i Microsoft također žele u zdravstvo sa sličnim izumima.

2. Organi u "posudama

Uzgoj organa u "posudama" nešto je čime se znanstvenici bave duži niz godina, a njihov uspjeh uvelike bi ubrzao presađivanje organa svima onima na listama čekanja. U tome bi im trebali pomoći 3D pisači, koji uz pravi "materijal" sve mogu postići preciznije i brže.

3. Hrana budućnosti

Ponovno 3D pisači. Bit će i "kuhari" jer uz populaciju od skorašnjih osam milijardi, neće biti dosta ono što se trenutno nudi. Uz to, u svakom trenutku znat ćemo što jedemo.

4. Proširena i virtualna stvarnost

Neće nam služiti samo za igru, proširena i virtualna stvarnost će služiti budućim liječnicima da vježbaju kako bi se na najrealniji mogući način susreli sa svim problemima i poteškoćama koje im stvarnost može pružiti.

5. Kraj eksperimenata na ljudima

Računala će moći simulirati rad ljudskog tijela i njegovo "ponašanje" pa više neće biti potrebno testirati lijekove na ljudima kako bi se upoznali s nuspojavama. Možda samim time vrlo skoro neće biti potrebni ni testovi na životinjama.

6. Nanoroboti

Nanoehnologija se razvija i postoji u čipovima, ali vrlo skoro bi u primjeni trebali biti nanoroboti koji bi u našem krvožilnom sustavu predstavljaju obrambeni mehanizam, nužan svima kojima je imunitet narušen. No pomagat će i u kirurgiji, identificirati bolesti...

7. Bolnice budućnosti

Bolnice više neće biti mjesto gdje se oporavljamo od teških bolesti, one će više služiti kao mjesta gdje se pomlađjemo, odnosno, što znači da će biti proaktivne, a ne reaktivne. Svaki pacijent pomno će se pratiti "na daljinu" i uz pomoć uređaja ili aplikacija pa će reakcije uslijediti pravovremeno ili čak prije nego dođe do komplikacija.

8. Virtualni i digitalni mozgovi

Nagađa se da bi jednog dana moglo biti moguće živjeti vječno - u digitalnom obliku. No do takvog razvoja situacija ipak ima vremena. Ono što je tehnologija već omogućila jest oponašanje ljudskog mozga, a sve s ciljem liječenja bolesti. I ne samo to, moglo bi poboljšati naša osjetila, koncentraciju, pamćenje... Time bismo iz našeg mozga izvlačili mnogo više nego trenutno.

9. Kiborzi

Uvjetno rečeno. Osobe koje svjesno unutar tijela imaju uređaje koji im omogućavaju život jesu po definiciji kiborzi, a toga će biti sve više jer tehnologija toliko napreduje da nam razna pomagala čuvaju živote na način da prate ili potpomažu rad srca, krvožilnog sustava, raznih organa i čine mnogo po pitanju tlaka, šećera, kolesterola...

10. Kriogenika i produljenje života

Mnogi imućniji pojedinci već gledaju kako bi se "zamrznuli" i u budućnosti "odmrznuli" te živjeli mnogo dulje, a da je za njih nešto na dobrom putu jest razvoj kriogenike, koja bi uskoro uistinu mogla omogućiti ljudima da uspore svoje biološke funkcije i potrebe do te mjere da godina borave u kapsulama. Testovi na svinjama već su uspjeli, ali riječ je bila o zamrzavanju i odmrzavanju, bez da se radi o godinama. Samim time, ljudski bi se život produljio i stotina godina postao bi neki prosjek...