Deset stvari koje trebate znati o 3D printanju

Deset stvari koje trebate znati o 3D printanju
Fotolia

Budućnost je u 3D pisačima i samo je pitanje trenutka kad će cijene drastično pasti pa da dobiju komercijalniju notu te se „uvuku“ u naše domove. Samo, ne treba žuriti s kupovinom, prvo je najbolje pogledati što nam mogu donijeti i kako se služiti njima.

Kako bi olakšali onima koji razmišljaju o kupovini jednog 3D pisača u bližoj ili nešto daljoj budućnosti, donosimo deset stvari koje o njima morate znati.

1. Hardver je sve jeftiniji

Cijena je ono što sve sputava i treba znati da je ona sve niža pa se sad već neke slabije verzije 3D pisača mogu kupiti i za pet tisuća kuna, a ako želite pravu stvar morate izdvojiti oko 30 tisuća kuna. Padaju i cijene materijala za pisače pa bi tako godišnji troškovi ako triput tjedno nešto radite uz 3D pisač iznosili oko 30 tisuća kuna. Prije pet godina sve je bilo puta deset.

2. Revolucija

Proizvodnja će "buknuti" kad postanu standard jer sve će se obavljati brzo i lako. Samo, mnogi će ostati bez radnih mjesta i bit će potrebno napraviti adekvatnu tranziciju.

3. Možete printati hranu

The Foodini napravljen od strane Natural Machines koristi sve što i 3D pisači koji vam donose predmete od plastike, ali donosi na stol hranu. Sve što zamislite će "isprintati", samo morate dati potrebne sastojke.

4. Liječnicima i kirurzima značit će najviše

Njima će 3D pisači omogućavati da naprave potrebne zamjenske dijelove za svakog pacijenta posebno, a ne da se oni rade u masovnoj proizvodnji pa da se pacijent prilagođava. Ovako će se dijelo prilagođavati njima. I to svi, od umjetnih udova, kukova do raznih "mostova". A pomagat će i prije operacija kirurzima da se pripreme jer mogu simulirati razne situacije.

5. 3D kuće

One već postoje u Kini i Nizozemskoj, a napravljene su uz pomoć 3D pisača. Ono što treba je "nešto" veći 3D pisač i "nešto" više materijala, ostalo će se napraviti "samo od sebe".

6. Postoje već skoro 30 godina

Da, izum 3D pisača datira iz 1987. godine, ali Charles Hull i njegov 3D Systems Corporation nije naišao na kupce jer tad nije bilo ni dovoljno računala i cijene su bile paprene.

7. Svemir

Mogu nam pomoći kolonizirati svemir, koliko god to zvučalo nadrealno. No kako je danas moguće slati e-mail poruke tako bi u budućnosti bilo moguće slati skice za svaku potrebu pa se uz materijal može sve napraviti.

8. Ubrzavaju istraživanja

Naravno, simuliraju razne situacije pa ubrzavaju i istraživanja svih vrsta, od anatomije ljudskog tijela do razvoja automobila, brodova, zrakoplova...

9. Nisu tu samo dobre vijesti

Njima se može raditi oružje svih vrsta i to je ono što brine jer teroristima koji imaju milijune na raspolaganju nije problem potrošiti par stotina tisuća američkih dolara za materijal i 3D pisač jer rezultat je naoružanje.

10. Postoji više 3D tehnologija

Sve ovisi o materijalu i načinu na koji se on obrađuje. Kao što postoje laserski pisači i oni klasični s tintom, tako je i s 3D pisačima pa ako želite raditi s metalom, hranom ili plastikom, koristit će se drugačija tehnologija za to.