Davorin Štetner i dalje na čelu CRANE-a

Davorin Štetner i dalje na čelu CRANE-a

Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE održala je svoju redovitu izbornu skupštinu. U Svečanoj vijećnici Hrvatske gospodarske komore poslovne anđele pozdravili su i Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koji je naglasio važnost CRANE-a za razvoj poduzetničke scene u Hrvatskoj. Mirka Jozić - pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Grada Zagreba osvrnula se na odličnu suradnju Grada i CRANE-a vezano uz konferenciju EBAN WU 2016 te najavila nove zajedničke projekte o čemu će više riječi biti uskoro. Vjeran Vrbanec, predsjednik uprave HAMAG-BICRO-a pozvao je poslovne anđele da i dalje sudjeluju u radu agencije koja predstavlja najvažniji segment za potpore malim i srednjim poduzetnicima te svojim sugestijama unaprijede sustav poticanja start-up tvrtki.

Skupština CRANE-a prihvatila je financijska i operativna izvješća predsjednika, a izabran je i novi sastav Upravnog odbora koji će u sljedećem mandatnom razdoblju 2017.-2019. činiti dosadašnji članovi Hrvoje Prpić, Saša Cvetojević, Damir Mujić te novo lice Adrian Ježina. Ježina je poznato ime u poslovnim krugovima. Najviše ga se pamti kao osnivača B.net-a, a dugi niz godina obnašao je i dužnost člana Uprave VIPNET-a. Iako tek odnedavno član Crane-a - Ježina je već investirao u svoj prvi startup - Nanodiy. Skupština Crane-a zahvalila se na dugogodišnjem angažmanu bivšem tajniku udruge Daliboru Čveku te bišem predsjedniku i članu Upravnog odbora Mihovilu Barančiću. U dvije godine članovi CRANE-a investirali su u desetak startup tvrtki, a cilj je taj broj povećati. Očekuje se i zakonodavni okvir za poticanje investicija u startup tvrtke koji bi trebao potaknuti investicije u ovaj segment poduzetništva.

„Zahvaljujem članovima CRANE-a što su mi dali povjerenje u još jednom mandatu. Čast i obaveza je tim veća jer su članovi CRANE-a većinom već dokazani i uspješni poduzetnici te pojedinci. CRANE je u dvije godine napravio velike stvari, ali svake godine podižemo ljestvicu. Odlična je i suradnja s međunarodnim institucijama poput EBAN-a, a naša organizacija konferencije EBAN Winter University 2016. proglašena je najboljom u povijesti EBAN-a.  ", istaknuo je Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a

CRANE je u posljednje dvije godine udvostručio broj članova, a na skupštini je naglašena činjenica da je CRANE (osnovan 2008.) jedna od najstarijih europskih organizacija poslovnih anđela.

Nakon godišnje skupštine CRANE-a, pred prepunom vijećnicom Hrvatske gospodarske komore održana je prva ovogodišnja Startup srijeda na temu financiranje startupa i malih poduzeća. O velikom interesu za ovu temu govori činjenica da su sva mjesta rezervirana u svega nekoliko dana zbog čega je osiguran live stream cijelog događaja.

U prvom dijelu događaja održana je panel rasprava kojom je moderirao Adrian Ježina, član Upravnog odbora CRANE-a dok su panelisti bili Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb, Mirela Đuran, voditeljica odjela za mikro poduzetnike u HBOR-u, Tomislav Pašalić, ravnatelj sektora za financijske instrumente u Hamag Bicrou i Jure Mikuž, managing partner u South Central Venturesu. U nastavku Startup srijede predavanje je održao Marko Ćapeta, član Uprave Bulb Technologiesa zadužen za business development koji je objasnio kako su osigurali investiciju od 2 milijuna eura od South Central Venturesa. Poseban dodatak Startup srijedi bilo je predstavljanje Kickstarter kampanje za Unique Travel Set kojom osnivačice Rašeljka Maras i Katarina Džale lansiraju svoj proizvod na globalno tržište.