Coinbase nadograđuje sustav SegWitom

Coinbase nadograđuje sustav SegWitom
DepositPhotos

Najveća burza kriptovaluta u SAD-u, Coinbase, planira obaviti dugo očekivanu nadogradnju sustava koja bi trebala ubrzati transakcije i smanjiti njihovu cijenu. Za unapređenje planiraju koristiti SegWit.

Segregated Witness, skraćeno SegWit, pojavio se u kolovozu prošle godine kada je povećana potražnja za Bitcoinom dovela do velikih zastoja u radu mreže i razdvajanja Bitcoina. Coinbase je izvijestio korisnike kako će nadogradnju postupno provoditi tijekom nekoliko predstojećih dana te da bi promjene trebale biti dostupne svim korisnicima do sredine sljedećeg tjedna.

SegWit ubrzava rad tako što dio podataka obrađuje izvan glavne mreže. Coinbase se odlučio za nadogradnju nakon što je zaprimio niz prigovora korisnika zbog neučinkovitosti i visokih naknada za transakcije. Ti su problemi posebno postali izraženi u prosincu, kada je ludnica oko kriptovaluta dosegnula svoj vrhunac, a tada su poručili korisnicima kako će trebati vremena za nadogradnju sustava.

Novom nadogradnjom smanjuje se količina podataka vezana uz pojedinu transakciju što kroz rasterećenje povećava brzinu cijelog sustava. Iz Coinbasea su upozorili korisnike da, nakon što započne nadogradnja, neće moći povratiti sredstva ako su krivo unijeli podatke, odnosno poslali Bitcoin Cash na Bitcoin adrese.