Četvrta generacija Corning Gorilla Glass još čvršča i teža za razbiti

Četvrta generacija Corning Gorilla Glass još čvršča i teža za razbiti
Corning

Zasloni su jedna od bitnih stavki pametnih telefona i dok se smatralo kako će safirno staklo biti budućnost, činjenica da čak ni Apple nije uspio tu tehnologiju uvrstiti u svoje iPhone 6 i iPhone 6 Plus, a potom zbog toga i raskinuo ugovor sa željenim dobavljačem, postalo je jasno da se bitka može voditi i dalje na drugim poljima, a trenutno je hit Gorilla Glass tvrtke Corning.

Naime, navodno je praktički neslomljivo, što je dosad bila velika mana jer dok se nije moglo ogrebati čak ni nožem, ostavljalo je dojam da se mnogo lakše slomi ili razbije nego neko mnogo običnije staklo. Zato mu popularnost nije dosegla vrhunce, a proizvođači su za svoje zaslone pokušavali naći neka druga rješenja. Ipak, Corning se hvali da je riješio i taj problem "slomljivog" zaslona.

To ujedno znači i da trgovci više neće biti optuživani da lažu kad predstavljaju Gorilla Glass kao neprobojno, što kupce dovodi u zabludu i događaju se neželjene stvari, kao ona legendarna prilikom izlaska Samsung Galaxy S3, kad je korisnik na YouTube objavio test zaslona i nakon svih pokušaja grebanja išao ga udariti čekičem i razbio zaslon u potpunosti. Ostavio je video na YouTubeu, ali je isključio komentare i na kraju mu se vjerojatno isplatilo jer je u samo tjedan dana imao 15 milijuna pogleda. No poanta je jasna - Gorilla Glass ne znači da možete udarati ili bacati vaš uređaj kako želite.

Ili možete, prema Corningu. Za svoj Gorilla Glass 4 tvrde da je dvostruko izdržljiviji od konkurencije na tržištu te da činjenica što je pojačan osigurava da zaslon u 80 posto slučajeva "preživi" kad ga bacite s visine od jednog metra. A koliko je sve to istina ili laž znat ćemo ubrzo jer već je da dan na testiranja proizvođačima pa ako uistinu jest sve baš tako napredno i bolje, možemo s početkom druge polovice sljedeće godine imati Gorilla Glass 4 na premium uređajima.