CES 2018: USB će postati puno bolji u brzom punjenju laptopa i pametnih telefona

CES 2018: USB će postati puno bolji u brzom punjenju laptopa i pametnih telefona
Pixabay

Na CES sajmu u Las Vegasu teško da će se naći neka stavka u tehnološkom svijetu, a da nije zastupljena. Takva je stvar i s USB priključcima, koji s ovom godinom dobivaju veću moć, što je poprilično korisno kad se primjerice govori o napajanju baterije pametnih telefona. Najavio je to konzorcij koji stoji iza USB standarda, a projekt pod kojim se radi na ovome naziva se Fast Charger.

Ipak, najveća prednost noviteta jest u tome što proizvođači i korisnici više ne moraju brinuti o tome je li punjač kompatibilan s određenim modelom uređaja jer uz novi USB Fast Charger svi će biti kompatibilni sa svim uređajima i to je iznimno bitno. Jer, sigurno ste mnogo puta koristili punjač koji nije isti brand kao vaš pametni telefon, ili nije stigao uz vaš model pametnog telefona, što je iznimno utjecalo na vrijeme potrebno da se baterija napuni.

Srećom pa takvih situacija više neće biti. Ne samo za pametne telefone, već i prijenosna računala ili tablete. Sve će biti objedinjeno pa u teoriji ne treba u kućanstvu imati nekoliko punjača, onako zapetljanih na jednom mjestu. Svakako korisna stvarčica i sad treba čekati da se pojavi na tržištu, što bi ipak moglo potrajati još neko vrijeme.

Ne zna se još točno kad bi mogao stići, ali zna se da je vezan uz USB Type-C, koji je na tržištu od 2016. godine, ali tek se polako u 2017. počeo širiti te postajati standard. S ovom godinom bit će teško pronaći uređaje koji ga ne koriste što znači da projekt USB Fast Charger može punom snagom krenuti prema naprijed i olakšati korisnicima digitalnih uređaja živote.

I ne stiže na tržište samo ovaj novitet već i bolja zaštita od nekvalitetnih USB punjača, koji mogu oštetiti uređaje. Naime, svaki koji nema potrebni certifikat neće biti prepoznat od strane uređaja i aktivirat će se zaštita, što je sjajna situacija i time se staje na kraj predmetu najvećih kritika vezanih us USB Type-C.