CES 2016: Samovozeči automobili budućnost su svjetskih prometnica

CES 2016: Samovozeči automobili budućnost su svjetskih prometnica

Samovozeči automobili budućnost su svjetskih prometnica i kad su se prošle godine u njihov razvoj uključili BMW, Mercedes i Audi, bilo je jasno da se budućnost o kojoj smo maštali ili je gledali u filmovima stići već za pet godina, prema prognozama stručnjaka.

„Mislimo da će do 2020. godine automobili voziti bez vozača, a izgledat će kao normalna serija 5 i imat će svoje limite. Naime, bez vozača će se moći voziti isključivo na autocestama jer tamo nema prepreka koje bi mogle biti problematične u ovoj fazi tehnološkog razvoja“,  rekao je odgovorni za projekt samovozećih automobila u BMW-u Michael Aeberhard te dodao da će automobili u slučaju suočavanja s preprekom upozoriti vozača da preuzmu kontrolu 15 do 20 sekundi unaprijed.

Nije sporno da će automobili bez vozača ustinu stići vrlo brzo, no ono što brine jest sigurnost svih koji se nalaze u i izvan vozila. Pitanja koja se postavljaju su neke druge prirode i idu u smjeru moralnih vrijednosti. Stroj ne brine toliko za životinje ili ljude, brine za svoj zadatak koji mu je određen. Ukoliko automobil bude u situaciji da mora "birati" između dva života, koji će izabrati? Ukoliko je na cesti dijete, hoće li "razmišljati" jednako kao da je i odrasla osoba...

Taj segment priče teže će se riješiti od onog "tehničkog". A kad se obavi, na proizvođačima i trgovcima je da se pobrinu savladati četiri koraka i prema njima se određivati kako bi na tržištu funkcionirali kako treba te na kraju i opstali.

1. Doživotna odanost

Kad korisnik kupi svoj prvi samovozeči automobil, bitno je da nastavi s kupovinom i do kraja svog života jer to znači da je stekao naviku kakvu je imao kao vozač "klasičnog" automobila. Samo na taj način automobili bez vozača mogu preuzeti tržište i postati apsolutni standard.

2. Široka ponuda

Iskustvo korisnika mora se obogaćivati konstantno širokom ponudom i digitalnim rješenjima.

3. Umreženost

Budućnost donosi umreženost svih uređaja, a automobili moraju pratiti taj trend.

4. E2E partner

Inženjeri moraju surađivati zajedno i raditi konstantno na rješenjima koja će osiguravati poboljšanja. Zato je najidealnije da zajedno rade oni koji se najbolje i razumiju u to čime se bave.