CES 2016 ispunio očekivanja, a slijedeće godine obilježava se 50 godišnjica

CES 2016 ispunio očekivanja, a slijedeće godine obilježava se 50 godišnjica
Dražen Tomić, Damir Brkić

Uvijek se početkom siječnja održava CES, najveći svjetski sajam potrošačke elektronike, stoga smo o njegovom viđenju sajma te planovima za slijedeću godinu razgovarali s Garyem Shapirom prvim čovjekom CES-a. On je vrlo zadovoljan onime što je viđeno ove godine, te očekuje da će i 2017. godina imati pozitivan trend rasta kako broja izlagača tako i posjetitelja i to ne samo u segmentu velikih tvrtki već i u segmentu startupova.

Kakvim smatrate ovogodišnji CES i koliko ste zadovoljni?

CES je mjesto okupljanja svih onih koji vole i uživaju u tehnologiji bave se njome i koriste se njome. I ove godine smo pokazali koliko je važan razvoj tehnologije, a CES je mjesto gdje se mogu vidjeti sve tehnologije od onih koje tek dolaze do onih koje baš na CES-u ulaze u svakodnevnu upotrebu. Iznimno nam je drago kako je ove godine na sajmu sudjelovalo više od 500 startupova iz čak 29 zemalja koji su Las Vegas i CES iskoristiti kao mjesto promocije svojih proizvoda.  Ključne teme ove godine bile su 3D printanje, robotika, pametni domovi, nosive tehnologije.

CES je ove godine bio najveći do sada, bilo je problema s prijevozom sudionika, ali i pronalaženjem prostora za nove izlagače. Kakvi su planovi za slijedeću godinu?

Želja nam je osigurati svim izlagačima i posjetiteljima maksimalno iskustvo kako bi mogli uživati u novim tehnologijama. Ove godine CES je privukao više od 160 tisuća posjetitelja što je iznimno puno i nisam siguran da je bilo gdje moguće organizirati takvo događanje gdje se o tehnologiji govori iz prve ruke. Važno nam je posjetiteljima i izlagačima osigurati da se na CES-u osjećaju dobro i sigurno, da uživaju u tehnologiji.

Možete li usporediti CES u brojkama...

Ove godine CES je definitivno probio sve granice, iznimno smo zadovoljni rekordima koje smo postigli. Imali smo više od 2800 izlagača što je veliko povećanje u odnosu na 3631 izlagača koje smo imali u 2015. godini. Pritom je i izložbeni prostor povećan bilo da govorimo o ukupnom ili neto izložbenom prostoru koji su fizički pokrili štandovi izlagača. Time možemo biti iznimno zadovoljni jer pokazuje snagu CES-a kao jednog od najvećih svjetskih tehnoloških sajmova.

Što očekujete od sajma CES 2017?

Za nas će to biti velika godina jer CES slavi svojih 50 godina. Pritom je važno naglasiti kako smo u svih ovih 50 godina bili mjesto gdje su prezentirane nove tehnologije. Naravno očekujemo kako ćemo i za pedeseti rođendan nastaviti rasti kako u broju izlagača, količini izložbenog prostora ali po broju posjetitelja koji bi treba biti više nego što je to bio ove godine.

U jednom trenutku se govorilo kako bi CES mogao napustiti Las Vegas? Postoje li planovi za tako nešto?

Nema planova da se CES premjesti iz Las Vegas jer je to jedini grad u svijetu gdje je na vrlo malom prostoru moguće smjestiti toliki broj posjetitelja i izlagača, gdje postoji dovoljan broj hotela i soba za tako veliki broj ljudi koji dolaze na CES.

Mnogi startupovi CES koriste kao mjesto svog prvog velikog predstavljanja...

Mislim da je tome tako jer je CES mjesto na kojem se mogu pokazati nove tehnologije čak i u nekoj razvojnoj fazi i mogu doći i male i srednje tvrtke, nema nekog ograničenja je startupovi su mali i brzi i po tome se razlikuju od ostalih na tržištu. Ive smo godine imali starupove iz 29 zemalja i to Rusije, Grčke, Tajvana, Nizozemske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Češke Republike, Novog Zelanda, Turske pa i Hrvatske i svi su oni izlagali na posebnom izložbenom prostoru u Eureka Parku.

Mi smo Eureka Park stvorili još 2012. godine kao mjesto na kojem će se sastajati starupovi i moći na jednom mjestu predstaviti svijetu. Povećanje broja startupova u ovoj godini kada ih je bilo 500 u odnosu na 375 iz 2015. godine pokazuje kako samo na pravom putu. Naše istraživanje pokazuje kako je dosad više od 1100 startupova iskoristilo CES kao mjesto na kojem će se prezentirati i dosad su privukli više od 1 milijarde dolara investicija od 2012. godine.

Mnogi danas govore kako su samovozeći automobili tu ispred nas, mnogi su uključeni u velike promjene koje vidimo u automobilskoj industriji. Kakva su vaša očekivanja?

Ove smo godine vidjeli mnoštvo inovacija vezanih uz samovozeće automobile, ali i druge elektroničke dodatke koji naša vozila već danas čine boljim i sigurnijim. Siguran sam kako su samovozeći automobili budućnost i to ne tako daleka kao što se to možda danas čini. Ove godine imali smo 115 tvrtki iz automobilske industrije koji su izlagali na CES-u u Las Vegasu, a čak devet velikih proizvođača automobila pokazalo je svoje nove proizvode. Bilo je tu rješenja koja uključuju navigaciju, bolje upravljanje vozilom, projekcijske zaslone na staklu, ali i nove mogućnosti prikaza podataka primjerice na vjetrobranskom staklu, sustavi upravljanja i kontrolom vozila.

Tvrtke kao što su Qualcomm, Blackberry i Nvidia pokazale su nove tehnologije koje pokazuju u kojem će se smjeru kretati automobilska tehnologija u budućnost i to prije svega u stvaranju novog korisničkog iskustva, dok su tvrtke kao Autoliv, Delphi i Chevrolet pokazali novitete u segmentu električnih vozila odnosno vozila kod kojih je povećana energetska efikasnost. Na CES-u smo mogli vidjeti i nove sustave za olakšavanje parkiranja i sustave koji omogućuju automobilu da se parkira sam, pa sve do sustava za izbjegavanje sudara ili automatsko kočenje. Siguran sam da je CES mjesto gdje ćemo prvi put vidjeti neke od tehnologija koja željno očekujemo u automobilskoj industriji.