CARNet: Kako se IKT primjenjuje u singapurskom obrazovanju

CARNet: Kako se IKT primjenjuje u singapurskom obrazovanju
Fotolia - ilustracija

Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet održala je danas svoj treći webinar namijenjen nastavnicima praktičarima uključenima u provedbu strukturnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Ovoga puta predavači dolaze iz dalekog Singapura te su polaznicima predstavili mogućnosti uključivanja učenika u razmjenu i razvoj ideja uporabom informacijsko - komunikacijske tehnologije (IKT) za komunikaciju.

Webinar pod nazivom „Primjena projektnog pristupa i IKT-a u singapurskom obrazovanju“ pratilo je 266 sudionika a vodilo ga je dvoje singapurskih nastavnika: Ushanthini Arumugam i Ding Xuan Ng, koji su pobliže pojasnili na koje sve načine nastavnici mogu učeničko razmišljanje učiniti vidljivim, odnosno kako mogu pratiti učenička razmišljanja te prema njima prilagođavati svoje metode poučavanja.

Ushanthini Arumugam inovativna je nastavnica prirodoslovnih predmeta sa specijalizacijom u području rada s darovitim i naprednim učenicima. Vrlo često u svakodnevnom poučavanju primjenjuje IKT te eksperimentira s novim pedagoškim pristupima primjerenim učenicima 21. stoljeća. Ove godine se uključila i u Microsoftov program inovativnih učitelja s interdisciplinarnim projektom očuvanja singapurskih nacionalnih i kulturnih bogatstava, a polaznicima webinara pokazala je primjere uporabe IKT-a u poučavanju biologije te predstavila Knowledge Forum.

Ding Xuan Ng je voditelj programa za darovite učenike u osnovnoj školi St. Hilda te je prvi singapurski Microsoft Innovative Expert Fellow. Zagovara promišljenu uporabu tehnologije za poboljšanje učenja i poučavanja te je svoje radove predstavio na nizu međunarodnih konferencija, a ujedno je i autor radova na temu uporabe tehnologije u svrhu omogućavanja suradnje učenika u međunarodnom kontekstu. Tijekom webinara prikazao je sudionicima primjere primjene projektnog pristupa te kako nastavnici potiču učenike u vođenju i realizaciji projekata.

CARNet je od rujna prošle godine, kada se započelo s edukacijom korisnika u školama, do sada održao više od 530 radionica i webinara koje je pohađalo ukupno preko 11 000 korisnika.

Pilot projekt „e-Škole“ provodi se u suradnji s partnerima: Agencijom za odgoj i obrazovanje, Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ukupna vrijednost pilot projekta je gotovo 307 milijuna kuna, a većim se dijelom (85 %) sufinancira iz strukturnih fondova Europske unije (Europski fond za regionalni razvoj i Europski socijalni fond).