CARNet donirao sustav za praćenje kakvoće zraka Tehničkoj školi u Sisku

CARNet donirao sustav za praćenje kakvoće zraka Tehničkoj školi u Sisku
CARNet

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet u sklopu nacionalnog pilot projekta „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ obavlja i radnje koje nisu izravno vezane uz informatizaciju nastavnog procesa.

Tako oni, uz opremanje škola, izgradnju lokalnih mreža i spajanje škola na brzi Internet, edukaciju nastavnika i razvoj e-usluga za poslovne i nastavne procese, posvećuju pažnju i zdravlju učenika i nastavnika u školama uvođenjem kontinuiranog praćenja kakvoće zraka u školama uključenim u pilot projekt.

Pomoću sustava za upravljanje pametnim senzorima (Smart Sense AirQ Indoor) škole će moći optimizirati temperaturu, vlažnost zraka i udio CO2 u svojim učionicama te tako spriječiti moguće negativne utjecaje kakvoće zraka na učenike i nastavnike, kao što su umor, manjak koncentracije i nedostatak motivacije.

Tako, primjerice, senzor crvenom bojom signalizira porast vrijednosti CO2 iznad dozvoljenih razina, a sustav uz to grafički i numerički prikazuje prikupljene vrijednosti kroz željeni period te korisnicima sustava šalje obavijesti u slučaju previsokih vrijednosti.

Prvi takav sustav, vrijedan 20 tisuća kuna, CARNet je u sklopu pilot projekta e-Škole donirao Tehničkoj školi u Sisku.

Sustav za upravljanje pametnim senzorima sastoji se od cloud i web aplikacije za pametno praćenje osnovnih indikatora kakvoće zraka u školama, a jedan komplet uključuje senzor za praćenje temperature i vlage, senzor za praćenje CO2 te središnju jedinicu na koju je moguće priključiti više senzora.

Škole uključene u projekt same nabavljaju senzore, dok CARNet u suradnji s tvrtkom SmartSense brine o centralnoj aplikaciji, njezinom održavanju te nadogradnji.