Cambridge Analytica podnijela zahtjev za bankrotom

Cambridge Analytica podnijela zahtjev za bankrotom
Fotolia ilustracija

Tvrtka Cambridge Analytica koja je glavni akter u skandalu koji je izašao na vidjelo o tome kako su prikupljali podatke od Facebook korisnika kako bi utjecali na posljednje američke izbore podnijela je pred sudom u New Yorku zahtjev za stečajem.

Američka politička konzultantska tvrtka, koja je već rekla da će prestati s radom navela je da su obveze prema vjerovnicima od 1 do 10 milijuna dolara.

Ovaj stečaj mogao bi osvijetliti neke od odnosa u tvrtkama i podružnicama, ali i način financiranja tvrtke  budući da su američki pravni postupci transparentniji od onih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a vjerovnici mogu koristiti zakon o stečaju da podnesu informacije o sudskim nalozima i transfera imovine, tvrde analitičari.

Cambridge Analytica, koja je radila na Trumpovoj kampanji 2016., izjavila je na svojoj internetskoj stranici 2. svibnja kako je izgubila "gotovo sve" kupce i dobavljače kao rezultat izvješća da je nepropisno dobila informacije od desetaka milijuna korisnika Facebooka.

Tvrtka je popisala vjerovnike, uključujući Facebook, Target i Google, bez navođenja veličine ili vrste potraživanja koje su imali. Glasnogovornik Facebooka odbio je komentirati, dok su predstavnici Googla i Targeta bili nedostupni.