Čak polovica smartphone gamera su žene

Čak polovica smartphone gamera su žene

Svijet video igara oduvijek je dominantno namijenjen muškom dijelu mlađe populacije, ali posljednjih se godina slika bitno promijenila pa ne samo da je prosjek godina gamera porastao na 31 godinu starosti nego i se itekako u cijelu priču uključuje i ženski dio populacije.

Posebno kad se govori o pametnim telefonima jer na njima su osobe ženskog spola skoro pa većina, vjerovali ili ne. Trenutno njih 48 posto od ukupnog broja igrača igra video igre, a ove brojke donosi Statista uvidom u ponašanje igrača u 12 zemalja svijeta. Osim iznenađujuće brojke vezane uz gamere ženskog spola, Statista pokazuje da tržište video igara na pametnim telefonima čini 12 milijardi američkih dolara diljem svijeta, što je 16 posto od ukupnog tržišta video igrama.

Takva je situacija jer su igre estetski i grafički sve bolje zahvaljujući sve boljim pametnim telefonima i tabletima, ali i zato što više ne postoje predrasude kao nekad o gamerima, koji ništa ne rade, pretili su i ne drže do higijene, a najčešće su dječaci u pubertetu prepuni akni s naočalama na nosu jer im je vid oslabio zbog pretjeranog igranja igara.

Svijet se promijenio i te promjene treba prigrliti. A ne tiču se samo gamerske populacije nego i načina na koji se igraju, odnosno, koje platforme koriste za igru. Primjerice, pametni telefoni su prva platforma na popisu i za njom poseže 71 posto gamera, ali računala sa 64 posto ne zaostaje previše. Neloše stoje i tableti s 34 posto dok su konzole na iznenađujuće niskih 26 posto unatoč uvriježenosti da je oko nas "sve puno" PlayStationa, Xboxa ili Nintenda.

Uostalom, ako je nekome nejasno kako se sve to može događati neka pogleda situaciju s Pokomen GO, igrom koja je u nekoliko dana doslovno pokorila svijet i dnevno ima 25 milijuna aktivnih korisnika, a zapravo je službeno predstavljena samo u Japanu, Sjedinjenim Američkim Državama i Novom Zelandu. Svi ostali diljem svijeta koriste razne načine da bi preuzeli igru i upustili se u avanturu.